ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπια: Αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος

Γκάμπια: Αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος

Απόπειρα πραξικοπήματος συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Γκάμπιας, με αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της χώρας βρισκόταν στο εξωτερικό.

Πυρά όπλων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Μπανζούλ, την πρωτεύουσα της Γκάμπιας, όπου στρατιώτες είχαν αποκλείσει τη γέφυρα που οδηγεί στο κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης. Πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρονταν σε αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος από στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία έχει τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά τα πυρά σταμάτησαν αργότερα. Τοπικά μέσα τόνιζαν ότι, ο πρόεδρος Γιαχία Τζαμέ βρισκόταν εκτός της χώρας όταν ξέσπασαν τα επεισόδια. Κυβερνητική πηγή στην Γκάμπια ανέφερε πως βρισκόταν σε ιδιωτική επίσκεψη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Άλλες πηγές, εκτός της χώρας, βεβαίωναν αντιθέτως ότι ο Τζαμέ βρίσκεται σε ιδιωτική επίσκεψη στη Γαλλία. Γαλλική κυβερνητική πηγή πάντως είπε πως δεν έχει καμιά ένδειξη ότι ο αρχηγός του κράτους της Γκάμπιας βρίσκεται στη γαλλική επικράτεια.

Η κυβέρνηση στη Γκάμπια έχει ανακοινώσει πολλές φορές πως απέτρεψε συνωμοσίες επίδοξων πραξικοπηματιών για την ανατροπή του Τζαμέ. Τώρα οι πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης και στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς.

Στέλεχος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «στάση στρατιωτικών, η οποία εξελίχθηκε σε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας».
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές και κάτοικοι είπαν ότι την επίθεση εξαπέλυσαν στρατιώτες και ότι στο στόχαστρο μπήκε και το προεδρικό μέγαρο.

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους, όπου οι κάτοικοι εμφανώς απέφευγαν να κυκλοφορούν. Περίπολοι στρατιωτών κάλεσαν τους πολίτες της Μπανζούλ να μείνουν στα σπίτια τους, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 49χρονος Τζαμέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πριν από σχεδόν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1994, όταν ήταν ακόμη ένας 29χρονος λοχαγός, έχει καταπνίξει κάθε διαφωνία στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής κι έχει αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς των αρχών της χώρας του.

Μέχρι τώρα ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων στην πρωτεύουσα παραμένει άγνωστος, αλλά μέλη της διασποράς της Γκάμπιας έκαναν λόγο για πολλά θύματα, νεκρούς και τραυματίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις