ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία πριν την κρίσιμη σύνοδο του Μινσκ

Αισιοδοξία πριν την κρίσιμη σύνοδο του Μινσκ

Λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του Μινσκ, που διεξαχθεί την Τετάρτη (10/02) και θα καθορίσει το αν θα βρεθεί λύση στο ουκρανικό ζήτημα, ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει αισιόδοξος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα παραστεί στη σύνοδο μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι

«πηγαίνουμε στο Μινσκ με την ακλόνητη βούληση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, χωρίς βέβαια να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Συζητήσέις έγιναν και σήμερα (10/02) σε επίπεδο διπλωματίας, εντούτοις υπάρχαν και μάχες με νεκρούς και τραυματίες στην ανατολική Ουκρανία. Οι άμαχοι ζουν έναν Γολγοθά. Όλοι λοιπόν έχουν συμφέρον να βρεθεί οριστική λύση. Κατ' αρχάς οι Ουκρανοί, ώστε να μπορέσουν να ξαναβρούν τη σταθερότητά τους, αλλά επίσης και η Ρωσία ώστε να έχει σχέσεις που ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της, στην ιστορία της, στο μέλλον της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, από την πλευρά του συνέστησε "σύνεση" καθώς, όπως υπογράμμισε, «ακόμη δεν έχει επιτευχθεί τίποτα αλλά καταβάλλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας ώστε να γίνει η αυριανή σύνοδος και να επιφέρει αποτελέσματα».

Στη σύνοδο του Μινσκ, εκτός της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ, αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο. Οι διπλωμάτες των τεσσάρων χωρών διαπραγματεύονται για να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους.

Το ειρηνευτικό σχέδιο, που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στοχεύει στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο του 2014.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (10/02) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τηλεφώνησε στους ομολόγους του της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τους κάλεσε να είναι έτοιμοι για έναν "συμβιβασμό" στα δύσκολα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA που επικαλείται μια πηγή από το Μινσκ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην απόσυρση των βαρέων όπλων, τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανατολική Ουκρανία και την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών.

Η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι βασικό σημείο τριβής αναμένεται να είναι το θέμα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η επιτήρηση της οποίας η Μόσχα θέλει να ανατεθεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ωστόσο ο ΟΑΣΕ, η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να έχει τον έλεγχό της η Ρωσία.

«Δεν σχεδιάζεται να υπογραφεί κάποιο έγγραφο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής. Πιθανότατα θα έχουμε κάποιο κοινό ανακοινωθέν».

Σχετικές ειδήσεις