ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το νεκροτομείο έχει «δουλειά» παρά την εκεχειρία

Ουκρανία: Το νεκροτομείο έχει «δουλειά» παρά την εκεχειρία

Πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι στην ανατολική Ουκρανία τηρείται η συμφωνημένη στο Μινσκ κατάπαυση του πυρός, εντούτοις μόνο αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της πόλης Ντεμπάλτσεβε.

Απόδειξη αποτελούν τα 13 πτώματα Ουκρανών στρατιωτών που μεταφέρθηκαν την Τετάρτη (18.02) στο νεκροτομείο του Αρτεμίφσκ, πόλης που απέχει περίπου 30 χλμ. από το Ντεμπάλτσεβε.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης, Ρούσλαν Φεντόνιουκ «σήμερα, μας παρέδωσαν τα πτώματα 13 στρατιωτών», ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω στα χιόνια ήταν αραδιασμένα πολλά φέρετρα.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν το Ντεμπάλτσεβε που το πολιορκούσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές οι οποίοι συνέχιζαν τις επιχειρήσεις τους, παρά την εκεχειρία που έχει κηρυχθεί από την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατόπιν δικής του εντολής «ο ουκρανικός στρατός και η εθνοφρουρά ολοκλήρωσε την επιχείρηση εκκένωσης των στρατιωτικών μονάδων από το Ντεμπάλτσεβε». Αναφερόμενος στις απώλειες, είπε ότι υπάρχουν μόνο 30 τραυματίες σε σύνολο 2.000 στρατιωτών.

Πολλά οχήματα που μετέφεραν στρατιώτες, φανερά εξαντλημένους, αξύριστους, με πρόσωπα εμφανώς σημαδεμένα από τις μάχες, έφτασαν γύρω στο μεσημέρι στο Αρτεμίφσκ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι

Τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, είχαν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα.

«Ο υπουργός επισήμανε τη σημασία που έχει ο απευθείας διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και για το ζήτημα του τερματισμού το ταχύτερο των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβε, ενώ επανέλαβε την υποχρέωση των ουκρανικών αρχών να προωθήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος και την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς», σημείωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πιθανών μελλοντικών διμερών συναντήσεών τους, διευκρίνισε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις