ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Νεκροί 300 μαχητές της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Νεκροί 300 μαχητές της Μπόκο Χαράμ

Μεγάλης έκτασης ήττα γνώρισε η Μπόκο Χαράμ στις συγκρούσεις με τον στρατό της Νιγηρίας με φόντο τον έλεγχο της πόλης Μογκούνο.

Η πόλη είχε πέσει στα χέρια των ισλαμιστών την 25η Ιανουαρίου, ωστόσο όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του στρατού, Κρις Ολουκολάντε, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Νιγηριανών.

«Πάνω από 300 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και κάποιοι λίγοι αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του στρατού, ο οποίος υπέστη δύο απώλειες στις τάξεις του, ενώ δέκα άνδρες τραυματίστηκαν», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ανεξάρτητες πηγές ικανές να επιβεβαιώσουν τους απολογισμούς τους οποίους δίνει στη δημοσιότητα ο στρατός.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας προσπαθούν να ανακαταλάβουν 11 πόλεις και χωριά από τις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Ολουκολάντε, ο στρατός κατέσχεσε πέντε διαφορετικούς τύπους θωρακισμένων οχημάτων, ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο, περίπου 50 κάσες με όλμους, οκτώ τύπους διαφόρων πολυβόλων, και κατάστρεψε φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών (RPG), πυρομαχικά και περίπου 300 μοτοσικλέτες.

Εξάλλου σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον στρατό του Καμερούν, χορηγώντας του υλικό για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ.

Η οργάνωση κλιμακώνει τις επιχειρήσεις και σε γειτονικές χώρες, παρά το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών της περιοχής (πέραν αυτών της Νιγηρίας επιχειρήσεις διεξάγουν επίσης οι στρατοί του Καμερούν, του Νίγηρα και του Τσαντ) διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της.

Αντάρτες έστησαν ενέδρα κοντά στην πόλη Ουάζα του Καμερούν αυτή την εβδομάδα και στη μάχη που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους πέντε στρατιωτικοί.

«Η κυβέρνησή μου εργάζεται για τη δημιουργία μιας επιμελητειακής διαδικασίας για τη χορήγηση υλικού το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Καμερούν να αμυνθεί έναντι της Μπόκο Χαράμ», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα αυτή, Μάικλ Στίβεν Χόζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων