ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Είκοσι νεκροί από αεροπορική επίθεση «αγνώστου»

Νίγηρας: Είκοσι νεκροί από αεροπορική επίθεση «αγνώστου»

Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη (17/02) όταν άγνωστης ταυτότητας αεροπλάνο έριξε βόμβα κατά τη διάρκεια κηδείας σε χωριό του νοτιοανατολικού Νίγηρα.

«Τα θύματα είναι κάτοικοι του χωριού που συμμετείχαν στην επικήδεια τελετή ενός αξιωματούχου», εξήγησε μια πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν από 20 έως 30 άνθρωποι».

Δύο ντόπιοι αξιωματούχοι που μίλησαν τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και 20 τραυματίες. Η βόμβα έπεσε κοντά στο τέμενος του Αμπαντάμ, ενός χωριού που το διαρρέει ένα ποτάμι.

Η μία πλευρά της κοινότητας ανήκει στη Νιγηρία και η άλλη στον Νίγηρα. Μόνο η πλευρά που ανήκει στον Νίγηρα χτυπήθηκε από την βόμβα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, όπως και εκείνες του γειτονικού Τσαντ, έχουν αναλάβει δράση στα σύνορα με τη Νιγηρία για να αντιμετωπίσουν την ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της στην περιοχή τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Και οι δύο χώρες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ευθύνονται οι πολεμικές αεροπορίες τους για το συμβάν.

«Αρχικά νομίσαμε ότι επρόκειτο για κάποιο λάθος από τις ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα ή του Τσαντ, όμως τώρα υποψιαζόμαστε ότι ευθύνεται ο στρατός της Νιγηρίας», είπε ένας αξιωματούχος από το Μπόσο, μια πόλη που απέχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το Αμπαντάμ. Ο ίδιος είπε ότι πριν από τρεις ημέρες είχε πέσει άλλη μια βόμβα στο χωριό Γκαμγκάρα, επίσης κοντά στο Μπόσο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ένας εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Νιγηρίας διέψευσε ότι νιγηριανά αεροσκάφη εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο επεισόδιο αυτό, για το οποίο μάλιστα δήλωσε "άγνοια".

Ρoή Ειδήσεων