ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μαθήτριες ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ΙΚ

Βρετανία: Μαθήτριες ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ΙΚ

Έκκληση για τον εντοπισμό τριών μαθητριών που πιστεύεται ότι το έσκασαν από τα σπίτια τους για να ταξιδέψουν στη Συρία, προκειμένου να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, απηύθυνε η βρετανική αστυνομία.

Τα τρία κορίτσια, δύο 15χρονες και μια 16χρονη, έφυγαν από τα σπίτια τους στο ανατολικό Λονδίνο την Τρίτη (17/2), πήγαν στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ και επιβιβάστηκαν σε πτήση της Turkish Airlines με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται μάλιστα ότι δεν είχαν ενημερώσει κανένα συγγενικό τους πρόσωπο για την απόφασή τους αυτή.

Πλέον, οι αστυνομικές Αρχές της Βρετανίας συνεργάζονται με τις τουρκικές για τον εντοπισμό των κοριτσιών. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία και για αυτό απευθύναμε την έκκληση», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Γουόλτον, αξιωματικός του τμήματος αντιτρομοκρατίας της βρετανικής αστυνομίας.

Οι τρεις έφηβες φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο, την Ακαδημία Μπέτναλ Γκριν. Οι δύο, η Σαμίνα Μπεγκούμ και η Καντίζα Σουλτάνα, έχουν τη βρετανική υπηκοότητα και ήταν φίλες με ένα τέταρτο κορίτσι από το ίδιο σχολείο, που σύμφωνα με την αστυνομία, πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη Συρία, αφού έφυγε για την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι οικογένειές τους εξεπλάγησαν και είναι συντετριμμένες από τη φυγή τους», πρόσθεσε ο Γουόλτον.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, περίπου 600 Βρετανοί μουσουλμάνοι έχουν φύγει για να πολεμήσουν στη Συρία και ορισμένοι από αυτούς εντάχθηκαν στην ακραία τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Οι μισοί, πάντως, έχουν ήδη επιστρέψει στη Βρετανία, ενώ δεκάδες από αυτούς συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν έτσι κατηγορίες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Σχετικές ειδήσεις