ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διπλάσιος αριθμός παρατηρητών θα ελέγχει την εφαρμογή της εκεχειρίας

Ουκρανία: Διπλάσιος αριθμός παρατηρητών θα ελέγχει την εφαρμογή της εκεχειρίας

Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν τον διπλασιασμό του αριθμού των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, προκειμένου να ελέγχεται η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διπλασιαστεί ο αριθμός των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε 1.000 από σχεδόν 500 που έχουν ήδη αναπτυχθεί επί του πεδίου, για να επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Σταϊνμάγερ γνωστοποίησε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα μπορέσουν να εισέλθουν στις τοποθεσίες όπου αποθηκεύονται τα βαρέα όπλα που αποσύρονται από τα μέτωπα. Ο Σταϊνμάγερ βρίσκεται στη Ρίγα, όπου συμμετέχει στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι οι επικεφαλής της ρωσικής και γερμανικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία σε 1.000 παρατηρητές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας «διαπίστωσαν επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την τήρηση της εκεχειρίας και την απόσυρση των βαρέων όπλων» από τις ουκρανικές τακτικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΟΑΣΕ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία αντέχει

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται πως αντέχει και οι εχθροπραξίες γενικά έχουν σταματήσει, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η εκεχειρία, γενικά, αντέχει αλλά υπάρχουν παραβιάσεις», ανέφερε ο Λαμπέρτο Ζανιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, διευκρινίζοντας πως οι παραβιάσεις αυτές αφορούν κυρίως πυρά με ελαφρά όπλα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για βλήματα όλμων, όμως είναι όπλα μικρού διαμετρήματος» συνέχισε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας. «Δεν παρατηρούμε παραβιάσεις όσον αφορά στη χρήση βαρέων οπλικών συστημάτων, τα οποία έχουμε δει να μετακινούνται», πρόσθεσε.

Σχετικά με την απόφαση να διπλασιαστεί ο αριθμός των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στους 1.000, από τους σχεδόν 500 που είναι σήμερα, ώστε να επιτηρείται η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα στο Μινσκ, ο Ιταλός διπλωμάτης υποστήριξε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των παρατηρητών.

«Το βασικό μου πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι αριθμοί, είναι η πρόσβαση. Εάν είχα μεγαλύτερη πρόσβαση, θα μπορούσα να έχω περισσότερα αποτελέσματα από αυτούς (τους παρατηρητές). Αυτή είναι η πρόκληση», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του περισσότερα μικρά, μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη για να βοηθούν τα τρία μεγάλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους παρατηρητές.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ λήγει στις 21 Μαρτίου, ωστόσο ο Ζανιέρ εκμυστηρεύτηκε ότι πιθανότατα θα ανανεωθεί για άλλον έναν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις