ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ιστορική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των αναταρτών FARC

Κολομβία: Ιστορική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των αναταρτών FARC

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν από τη Κούβα ότι κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την απομάκρυνση των ναρκών από περιοχές της υπαίθρου με τη βοήθεια μιας νορβηγικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Η κυβέρνηση και οι FARC συμφώνησαν να απευθυνθούν στην οργάνωση Norwegian People’s Aid προκειμένου να αναλάβει και να συντονίσει ένα σχέδιο» για την απομάκρυνση των ναρκών από τις περιοχές της υπαίθρου που πλήττονται από τη σύγκρουση, αναφέρουν οι δύο πλευρές σε ανακοίνωσή τους.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των κατοίκων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές που είναι επικίνδυνες εξαιτίας της ύπαρξης ναρκών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, βομβών που δεν έχουν εκραγεί και υπολείμματα εκρηκτικών», προσθέτει η ανακοίνωση την οποία διάβασε ο Κουβανός διπλωμάτης Ροντόλφο Μπενίτες, η χώρα του οποίου είναι μαζί με τη Νορβηγία εγγυήτρια της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία.

«Η κυβέρνηση και οι FARC θα εργαστούν από κοινού για να καθαρίσουν κάποιες περιοχές της υπαίθρου», δήλωσε ο διαπραγματευτής της κολομβιανής κυβέρνησης Ουμπέρτο ντε λα Κάγε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία αυτή «ένα τεράστιο βήμα προς την ειρήνη».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των FARC Ίβαν Μάρκες χαιρέτισε «την ανθρωπιστική συμφωνία».

Οι δύο πλευρές έκαναν την ανακοίνωση αυτή κατά την ολοκλήρωση του 33ου κύκλου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2012 στην Αβάνα, προκειμένου να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί 50 χρόνια, έχει προκαλέσει τον θάνατο 220.000 ανθρώπων και έχει εκτοπίσει 5,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο αποτέλεσμα μιας «υποεπιτροπής για τον τερματισμό της σύγκρουσης» στην Κολομβία, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της την Πέμπτη φέρνοντας για πρώτη φορά αντιμέτωπους υψηλόβαθμους Κολομβιανούς αξιωματικούς και ηγέτες των FARC.

Σχετικές ειδήσεις