ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Διαμαρτυρία για την απαγόρευση μετάδοσης ντοκιμαντέρ για τον ομαδικό βιασμό

Ινδία: Διαμαρτυρία για την απαγόρευση μετάδοσης ντοκιμαντέρ για τον ομαδικό βιασμό

Το Ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV πρόβαλε επί μια ώρα μια μαύρη οθόνη χθες βράδυ (8/3) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της μετάδοσης του ντοκιμαντέρ για τον ομαδικό βιασμό της φοιτήτριας που είχε συγκλονίσει την Ινδία στα τέλη του 2012.

Επί μια ώρα μια τρεμάμενη φλόγα προβαλλόταν στην κεντρική οθόνη του δικτύου, την ώρα της προβλεπόμενης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγόρευση αυτή αλλά η διευθύντριά του Σόνια Σινγκ έγραψε στο Twitter: "Δεν θα ουρλιάξουμε αλλά θα εισακουστούμε".

Ινδικό δικαστήριο είχε δώσει εντολή να απαγορευτεί το ντοκιμαντέρ "Κόρη της Ινδίας" λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει ένας από τους καταδικασθέντες σε θάνατο για τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο της φοιτήτριας στα τέλη του 2012 στο Δελχί, με τις αρχές να φοβούνται τυχόν διατάραξη της δημόσιας τάξης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ρατζνάτ Σινγκ είχε δηλώσει προκειμένου να δικαιολογήσει το αίτημα της απαγόρευσης, ότι τα σχόλια του θανατοποινίτη Μουκές Σινγκ, που περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ, ήταν "πολύ προσβλητικά και αποτελούσαν πρόκληση κατά της αξιοπρέπειας των γυναικών".

Η απαγόρευση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ινδία και η απόφαση του NDTV επικροτήθηκε από πολλούς.

"Θα ήθελα να μπορώ να αναρτήσω ένα 'μαύρο μήνυμα' σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη διαμαρτυρία του NDTV", έγραψε στο Twitter ο Τουσάρ Γκάντι, δισέγγονος του ήρωα της ανεξαρτησίας, του Μαχάτμα Γκάντι.
Το ντοκιμαντέρ της βρετανίδας σκηνοθέτριας Λέσλι 'Aντγουιν επρόκειτο να προβληθεί σε επτά χώρες χθες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Το BBC είχε ήδη προβάλει το ντοκιμαντέρ την Τετάρτη, μετά την απαγόρευσή του στην Ινδία.
Ο πατέρας του θύματος --η κοπέλα υπέκυψε στα τραύματα της-- είπε ότι όλος ο κόσμος θα έπρεπε να δει το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει "την πικρή αλήθεια" της κατάστασης της γυναίκας στην Ινδία.
Οι αρχές της φυλακής όπου κρατείται ο Σινγκ δήλωσαν ότι η σκηνοθέτρια είχε παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας που επέτρεπε τη συνέντευξή του, κάτι που διέψευσε η 'Αντγουιν.
Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά χθες απηύθυνε έκκληση για την καταπολέμηση κάθε διάκρισης σε βάρος των γυναικών.

Σχετικές ειδήσεις