ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Ερευνητές ανακάλυψαν στα βάθη της ζούγκλας καταφύγιο των ναζί (vid - pics)

Αργεντινή: Ερευνητές ανακάλυψαν στα βάθη της ζούγκλας καταφύγιο των ναζί (vid - pics)

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες ερευνούν ένα ερειπωμένο συγκρότημα που εντοπίστηκε στη βόρεια Αργεντινή και ενδέχεται να είχε κατασκευαστεί ως καταφύγιο για τους Ναζί, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Κλαρίν.

Το συγκρότημα αυτό, που περιλαμβάνει τοίχους πάχους μέχρι και 3 μέτρων, βρίσκεται σε μια περιοχή του δρυμού Τέγιου Κουαρέ, κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη, όπου η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Προφανώς, γύρω στο μέσον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική αεροναυπηγική βιομηχανία επινόησε ένα μυστικό σχέδιο κατασκευής καταφυγίων στα οποία θα μπορούσαν να κρυφτούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί μετά από μια ήττα, σε περιοχές χωρίς πρόσβαση, στο μέσον της ερήμου, σε βουνά ή μέσα σε δάση, όπως συμβαίνει σ' αυτήν την περίπτωση», εξήγησε στην εφημερίδα ο Ντάνιελ Σκάβελσον, ο διευθυντής του κέντρου αστικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου.

Πολλά στοιχεία ενισχύουν αυτήν την υπόθεση, όπως η ανακάλυψη πέντε γερμανικών κερμάτων που είχαν κοπεί μεταξύ 1938-1941.

dsfdsf

Βρέθηκε επίσης ένα θραύσμα πορσελάνινου πιάτου που έφερε την ένδειξη «Made in Germany» και είχε κατασκευαστεί από την πασίγνωστη εταιρεία Meissen μεταξύ 1890-1949.

gdf

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι Ναζί δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το καταφύγιο αυτό, που αποτελείται από τρία κτίρια, καθώς όταν έφτασαν στην Αργεντινή αντιλήφθηκαν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν στη χώρα αυτή χωρίς να κρύβονται.

Χιλιάδες Ναζί αλλά και Κροάτες Ουστάσι και Ιταλοί φασίστες εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή τις δεκαετίες του 1940 και'50, με τις ευλογίες του τότε προέδρου της χώρας, του στρατηγού Χουάν Περόν, σύμφωνα με το κέντρο Σίμον Βίζενταλ. Ο φιλοναζιστής Άντε Πάβελιτς, ο ιδρυτής του κροατικού κινήματος Ουστάσι, καθώς και ο Άντολφ Άιχμαν, ο αντισυνταγματάρχης των Ες-Ες, ήταν μεταξύ εκείνων που κατέφυγαν στην Αργεντινή. Ο Άιχμαν, ο αρχιτέκτονας της "τελικής λύσης", του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στην Πολωνία, απήχθη αργότερα από την ισραηλινή Μοσάντ και μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε.

Πηγή βίντεο: theguardian

Πηγή φωτογραφιών: getty images

Σχετικές ειδήσεις