ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σύλληψη Νεοϋορκέζου για υποστήριξη του ΙΚ

ΗΠΑ: Σύλληψη Νεοϋορκέζου για υποστήριξη του ΙΚ

Με την κατηγορία της υλικής υποστήριξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθη σήμερα (7/4) ένας Νεοϋορκέζος.

Πρόσφατα, άλλοι τρεις ύποπτοι είχαν δηλώσει αθώοι σε παρόμοιες κατηγορίες.

Ο Ντιλκαγιότ Κασίμοφ, 26 ετών, διώκεται επειδή ήθελε να παράσχει υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Κατηγορείται ότι ήθελε να μεταβεί στη Συρία «προκειμένου να συμμετάσχει στον βίαιο ιερό πόλεμο για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους» προσέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης ότι ο Κασίμοφ είχε «ενθαρρύνει άλλα πρόσωπα να συμμετάσχουν στο βίαιο ιερό πόλεμο» σύμφωνα με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Εφόσον καταδικαστεί, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 30 ετών. Αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την 8η Απριλίου.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας του Μπρούκλιν Λορέτα Λιντς επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραμένει «σε επαγρύπνηση» στη μάχη της εναντίον των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

Ο Κασίμοφ φέρεται να ανήκει σε μία οργάνωση όπου συμμετέχουν επίσης δύο Ουζμπέκοι και ένας υπήκοος από το Καζακστάν που διαμένει στη Νέα Υόρκη.

Δύο από τους συγκατηγορούμενούς του είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο επειδή ήθελαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ενώ ο τρίτος είχε προσφέρει οικονομική στήριξη στους εξτρεμιστές, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Όλοι τους διώκονται για συμμετοχή σε μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση και όλοι τους δήλωσαν αθώοι το Μάρτιο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπιλ Μπράτον, υπογράμμισε ότι η σύλληψη του Κασίμοφ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και υποσχέθηκε να εντοπίσει κάθε πρόσωπο που επιθυμεί να παράσχει οποιαδήποτε μορφή βοήθειας στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Τα χρήματα είναι το οξυγόνο που τροφοδοτεί την τρομοκρατία» επισήμανε ο Μπράτον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις