ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Νέα νίκη των Χούτι – Κατέλαβαν πρωτεύουσα επαρχίας

Υεμένη: Νέα νίκη των Χούτι – Κατέλαβαν πρωτεύουσα επαρχίας

Παρά τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των μαχητών Χούτι, οι ίδιοι – με την υποστήριξη στρατιωτικών, πιστών στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεμ – κατάφεραν να μπουν στην πρωτεύουσα της, κατά πλειονότητα, σουνιτικής επαρχίας Σάμπουα της ανατολικής Υεμένης.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι ηγέτες φυλών της περιοχής αλλά και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας διευκόλυναν την είσοδο των δυνάμεων των Χούτι στην πόλη Άτακ, όπου κατέλαβαν τον έλεγχο γραφείων των τοπικών αρχών και εγκαταστάσεων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που οι Χούτι, Ζαϊδίτες σιίτες, και δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ μπήκαν στην πόλη από όπου προέρχεται η ακραιφνώς σουνιτική φυλή των Αουλάκι.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τους Χούτι και τις δυνάμεις του Σάλεχ πιο κοντά στον πιο πολύτιμο οικονομικό πόρο της χώρας, τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και τον τερματικό σταθμό εξαγωγής αερίου Μπάλχαφ, στην Αραβική Θάλασσα, περίπου 160 χλμ. νοτιοανατολικά της Άτακ.

Η Σαουδική Αραβία, με την υποστήριξη τεσσάρων ακόμη κρατών του Κόλπου και άλλων αραβικών χωρών, διεξάγει εδώ και δύο εβδομάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούτι, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, μετά την προέλασή τους προς το Άντεν, προπύργιο του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να καταφύγει στο Ριάντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις