ΚΟΣΜΟΣ

«Μία Ευρώπη χωρίς λύσεις» καταγγέλλει ο γαλλικός Τύπος

«Μία Ευρώπη χωρίς λύσεις» καταγγέλλει ο γαλλικός Τύπος

Τα ναυάγια με τους 1.600 νεκρούς στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη (23/04/2015), ενώ ο γαλλικός Τύπος κάνει λόγο με σειρά κύριων άρθρων για μία "Ευρώπη χωρίς λύσεις" και απευθύνει έκκληση για κινητοποίηση.

Η εφημερίδα Les Echos καταγγέλλει μία "Ευρώπη χωρίς λύσεις στις τραγωδίες της μετανάστευσης", ενώ η Liberation επισημαίνει ότι "κανενός είδους πολιτική βούληση δεν αναδύεται στους κόλπους της ΕΕ για τη δημιουργία έστω και ενός μίνιμουμ ανθρωπιστικής αλληλεγγύης", υπενθυμίζοντας ότι μετά τους 366 νεκρούς της Λαμπεντούζα το 2013, "τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν ήδη επιλέξει την απάθεια".

"Δεν υπάρχει μαγική λύση, δεν υπάρχει απλή λύση", παραδέχεtαι η Le Monde. " H εξαιρετικά πολύπλοκη μάχη πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα".

"Ο τερματισμός αυτών των φρικαλεοτήτων αποτελεί ηθικό χρέος, υποχρέωση για την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους", γράφει ο Φιλίπ Ζελί στη Figaro.

"Τώρα δεν είναι ώρα για λόγια χωρίς αύριο, για ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής για να κάνουμε ότι κάνουμε κάτι! Τώρα χρειάζονται πράξεις", γράφει στην L' Humanite ο Πατρίκ Λε Ιαρίκ.

"Είναι ένα σκάνδαλο για την ανθρωπότητα, μία αποτυχία των χωρών καταγωγής, ένα όνειδος για την Ευρώπη", γράφει ο Ζαν Λεβαλουά της La Presse de la Manche.

"Μία αφύπνηση συνειδήσεως αναδύεται επιτέλους μέσα σε έναν ωκεανό υποκρισίας μέχρι σήμερα προσεκτικά κρυμμένης κάτω από το πέπλο του αποτροπιασμού και των επίσημων ανακοινώσεων", γράφει ο Ζαν-Λουί Ερβουά στη Charente Libre.

"Σήμερα είναι η Αφρική που πνίγεται και μόνη της η Ευρώπη δεν θα την σώσει", προειδοποιεί ο Ρεμόν Κουρό στο κύριο άρθρο της L' Alsace.

Στην εφημερίδα Republicain της Λορένης το κύριο άρθρο επισημαίνει ότι "μόνο 5 χώρες από τις 28 δέχονται τους καταδιωγμένους για τις πεποιθήσεις τους, την πολιτισμική τους ταυτότητα ή τις πολιτικές τους απόψεις πρόσφυγες. Είναι πραγματικά μικροπρεπές".

"Είναι η στιγμή τώρα ή ποτέ για να δείξει η Ευρώπη ότι δεν έχει μόνο πολιτική, αλλά και ψυχή", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Sud-Est.

"Προς το παρόν είναι μάταιο να ελπίζει κανείς ότι η ροή αυτή θα μειωθεί. Ο πόλεμος και η αθλιότητα βρίσκονται σε τέτοιο σημείο στην αφρικανική ήπειρο που αυτοί οι νεκροί δεν θα αποθαρρύνουν τους υποψήφιους της μετανάστευσης. Δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν, όταν δεν τούς μένει παρά η απελπισία", γράφει στο κύριο άρθρο η Les Dernieres Nouvelles d' Alsace.

Σχετικές ειδήσεις