ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο ζητά ο Ολάντ

Κούβα: Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο ζητά ο Ολάντ

Την ευχή για άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα εδώ και πάνω από μισόν αιώνα εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα στο πλαίσιο γαλλικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που μεταβαίνει στην Κούβα μετά την ανακοίνωση ότι ξεπαγώνουν οι σχέσεις ανάμεσα στο νησί και τις ΗΠΑ, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, πως η επίσκεψή του εντάσσεται «σ' ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά ακόμη αβέβαιο πλαίσιο».

Η Γαλλία θα κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει ώστε «το άνοιγμα να επιβεβαιωθεί, τα μέτρα που τόσο έβλαψαν την ανάπτυξη της Κούβας επιτέλους να ακυρωθούν, να καταργηθούν», πρόσθεσε αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που πλήττει από το 1962 την οικονομία του νησιού.

Ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης πως κάθε χρόνο από το 1991, το Παρίσι ψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ της απόφασης που ζητεί την άρση αυτού του εμπάργκο.

Ο Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στην Καραϊβική, πρόκειται να συναντηθεί απόψε (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος το 2006 διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Από τη γαλλική προεδρία έγινε επίσης γνωστό πως ο πρόεδρος είναι «διαθέσιμος» για μια συνομιλία με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, όμως αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την Αβάνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ