ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Οι Αμερικανοί εγκρίνουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τα πλήγματα με drones

Πακιστάν: Οι Αμερικανοί εγκρίνουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τα πλήγματα με drones

Σχεδόν το 60% των Αμερικανών εγκρίνει τα πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την εξόντωση των εξτρεμιστών στο Πακιστάν, στην Σομαλία και στην Υεμένη, παρά τις ανησυχίες ότι θέτουν σε κίνδυνο την ζωή πολιτών, δείχνει δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Σε έρευνα του ινστιτούτου Pew Research, το 58% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν σε πανεθνικό επίπεδο δήλωσε ότι εγκρίνει τα πλήγματα αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις τρεις αυτές χώρες, ενώ το 35% ότι τα αποδοκιμάζει.

Την πρακτική αυτή υποστηρίζουν σε μεγάλα ποσοστά οι Αμερικανοί ανεξαρτήτως κόμματος. Δηλαδή υπέρ τάσσεται το 74% των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και το 52% των Δημοκρατικών.

Λίγο λιγότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν, το 48%, εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι τα πλήγματα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων αμάχων, ενώ μόνον ποσοστό 32% δήλωσε ότι ανησυχεί αρκετά γι'αυτό.

Σε χαμηλότερο ποσοστό, 29%, εξέφρασαν εξάλλου οι ερωτηθέντες ανησυχία όσον αφορά την νομιμότητα αυτών των πληγμάτων.

Ο Αμερικανός όμηρος Γουόρεν Γουάινσταϊν και ο Ιταλός Τζοβάνι Λο Πόρτο σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο από αεροπορικό πλήγμα που πραγματοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA), το οποίο είχε στόχο μια εγκατάσταση της Αλ Κάιντα στην μεθόριο μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη και ανέλαβε "όλη την ευθύνη" γι'αυτήν την επιχείρηση, όπως και για "όλες τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" των ΗΠΑ.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε επικρίσεις όσον αφορά την εκστρατεία των στοχευμένων δολοφονιών που διεξάγουν οι ΗΠΑ με την χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Από το 2009, ο Ομπάμα στηρίζεται στις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την εξάλειψη των στελεχών της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων στις ζώνες στις οποίες ζουν φυλές στο Πακιστάν, στην Σομαλία και στην Υεμένη.

Η έρευνα της Pew Research έγινε από τις 12 ως τις 18 Μαΐου τηλεφωνικώς σε δείγμα 2.000 ενηλίκων σε όλη τη χώρα και έχει περιθώριο σφάλματος 2,5%.

Σχετικές ειδήσεις