ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Η.Π.Α: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρεις επιθέσεις ήταν συντονισμένες

ΥΠΕΞ Η.Π.Α: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρεις επιθέσεις ήταν συντονισμένες

Δεν υπάρχουν ενδείξεις προς το παρόν πως οι επιθέσεις σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ ήταν συντονισμένες ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται ωστόσο δεν υπάρχει «καμία ένδειξη σε επίπεδο τακτικής ότι ήταν συντονισμένες».

«Προφανώς, ξεκάθαρα, επρόκειτο για τρομοκρατικές επιθέσεις» επισήμανε ο Κίρμπι σε ένα δελτίο τύπου.

Φερόμενοι ισλαμιστές σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 37 ανθρώπους σε παραθαλάσσιο θέρετρο της Τυνησίας και 25 πιστούς σε ένα σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ, ενώ ένας άνδρας αποκεφαλίστηκε σε μία αμερικανική εταιρεία βιομηχανικών αερίων στη Γαλλία.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Δεν πιστεύω ότι οι έρευνες βρίσκονται σε αυτό το στάδιο ώστε (οι ειδικοί) να γνωρίζουν σαφώς ποιο ήταν το κίνητρο σε κάθε μία από τις επιθέσεις αυτές και κατά πόσο το Ραμαζάνι ήταν ένας παράγοντας» είπε ο Κίρμπι.

«Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό» προσέθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις επιθέσεις στην Τυνησία, το Κουβέιτ και τη Γαλλία, κάλεσε τις δυνάμεις επιβολής της τάξης των ΗΠΑ να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ενόψει ειδικά της αργίας της 4ης Ιουλίου.

Ο ίδιος δεν επικαλέστηκε συγκεκριμένες απειλές ή ανησυχίες και τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα «ρυθμίσουν τα μέτρα ασφαλείας, ορατά ή όχι, όσο χρειάζεται προκειμένου να προστατευτούν οι Αμερικανοί πολίτες».

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους Αμερικανούς να παρευρίσκονται σε δημόσιες και εορταστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να παραμένουν ωστόσο πάντα σε επαγρύπνηση» τόνισε ο Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις «ειδεχθείς» επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ και εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ, καθώς επίσης και τη βούλησή τους να «καταπολεμήσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας».

Σχετικές ειδήσεις