ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: «Ήρθε η ώρα να πάρουμε μια απόφαση»

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: «Ήρθε η ώρα να πάρουμε μια απόφαση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, άσκησε πίεση επί των ΗΠΑ και του Ιράν για την επιτάχυνση των συνομιλιών δηλώνοντας ότι πλέον τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 5+1 δυνάμεων και του Ιράν και ότι έχει έλθει η ώρα για τη λήψη μίας απόφασης, καθώς πλησιάζει η εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας (Δευτέρα) για την επίτευξη μίας ιστορικής συμφωνίας.

«Τώρα που όλα βρίσκονται στο τραπέζι, ήλθε η ώρα να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο πρακτορείο Reuters, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ.

Το μεγαλύτερο πρόσκομμα αποτελεί η απαίτηση της Τεχεράνης για την άμεση άρση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αλλά σημεία διαφωνίας είναι οι επιθεωρήσεις των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράν, η παροχή απαντήσεων ως προς ιρανικές δραστηριότητες του παρελθόντος, καθώς και ο ρυθμός άρσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Από την Τεχεράνη, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις επιτύχουν, ο κόσμος θα δει ότι το Ιράν επέλυσε το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα μέσω διαπραγμάτευσης και λογικών επιχειρημάτων.

«Ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η διπλωματία μας έδειξε στον κόσμο ότι είμαστε λογικοί. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πάντοτε είχαμε την καλύτερη ανταπόκριση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος κατά την συνάντησή του με καλλιτέχνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Nasim.

«Μέσα σε είκοσι δύο μήνες καταφέραμε να γοητεύσουμε τον κόσμο και αυτό είναι τέχνη», δήλωσε.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τόνισε από την πλευρά του σήμερα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης φοιτητών ότι οι ΗΠΑ είναι «η πραγματική ενσάρκωση της καθολικής αλαζονείας» και απαντώντας σε φοιτητή που τον ρώτησε τι θα γίνει με το αγώνα εναντίον της καθολικής αλαζονείας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμειες, απάντησε ότι ο αγώνας δεν θα διακοπεί, αφού ο αγώνας αυτός είναι ο πυρήνας της επανάστασής μας και δεν μπορεί να διακοπεί».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας επέστρεψαν σήμερα στη Βιένη. Δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα σχέδια του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους «δεν έχουν ποτέ βρεθεί πιο κοντά σε συμφωνία» με το Ιράν, αλλά η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν πρόκειται να περιμένει επ΄αόριστον.

Σχετικές ειδήσεις