ΚΟΣΜΟΣ

Ο σχεδιασμός του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο σχεδιασμός του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έχουν διαμορφώσει οι σύμβουλοι του ΓΓ του ΟΗΕ, με την προσοχή τους να στρέφεται στην αντίδραση των...

Οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έχουν διαμορφώσει οι σύμβουλοι του ΓΓ του ΟΗΕ, με την προσοχή τους να στρέφεται στην αντίδραση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», με βάση τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών, έχουν καθοριστεί τα επόμενα πέντε βήματα στο Κυπριακό.

Βήμα πρώτο: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία στη συνέντευξη Τύπου, που θα δοθεί αμέσως μετά τη συνάντηση της Γενεύης, στις 7 Ιουλίου, αποφεύγοντας διατυπώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν παρερμηνείες και εσωτερικές αντιδράσεις. Επί της ουσίας, όμως, η πορεία των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη.

Οι δυο διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στην Κύπρο και θα αρχίσουν εντατικές διαπραγματεύσεις επί όλων των κεφαλαίων. Ενδέχεται να πραγματοποιούνται 3-5 συναντήσεις εβδομαδιαίως, με στόχο την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων.

Βήμα δεύτερο: Σε μια τέταρτη -ενδιάμεση αυτή τη φορά- νέα τριμερή συνάντηση (κατά πάσα πιθανότητα αρχές Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη) θα γίνει η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της εντατικοποίησης των συζητήσεων.

Βήμα τρίτο: Έως το Δεκέμβριο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Είτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη είτε θα οριστικοποιηθεί το αδιέξοδο, για το οποίο θα σπεύσει να αποδώσει και ευθύνες.

Βήμα τέταρτο: Εάν τον Δεκέμβριο δεν διαπιστωθεί αδιέξοδο, τότε θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Στόχος να συγκληθεί είτε τον ίδιο μήνα είτε το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2012.

Βήμα πέμπτο: Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να έχει τελειώσει η διαδικασία και με τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων μέχρι τον Μάιο, καθώς θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για προετοιμασία για την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ρoή Ειδήσεων