ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Kατακραυγή για τις έρευνες κατά δημοσιογράφων

Γερμανία: Kατακραυγή για τις έρευνες κατά δημοσιογράφων

Εκπρόσωποι των γερμανικών πολιτικών κομμάτων ασκούν δριμεία κριτική στην εισαγγελική έρευνα εναντίον Γερμανών δημοσιογράφων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ασκούν δριμεία κριτική στην εισαγγελική έρευνα κατά δύο Γερμανών δημοσιογράφων του μπλογκ Netzpolitik.org.

Ο αρχισυντάκτης Μάρκους Μπέκενταλ και ο συνεργάτης του, Αντρέ Μάιστερ βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας για δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από κρατικά έγγραφα που αφορούσαν τη διεύρυνση δράσεων παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας εξέφρασε χθες τις αμφιβολίες του ότι ευσταθούν οι υπόνοιες κατά των δύο δημοσιογράφων, ειδικότερα σε σχέση με τον αν η δημοσιοποίηση των επίμαχων εγγράφων αφορά όντως κρατικά μυστικά και συνιστά κίνδυνο για την εξωτερική ασφάλεια της Γερμανίας, στοιχεία που συνιστούν προϋπόθεση για τη δίωξη πράξης στη βάση του άρθρου 94 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα, που αφορά την περίπτωση της εσχάτης προδοσίας.

Φωνές για παραίτηση του γενικού εισαγγελέα

Αποστάσεις από τις εισαγγελικές ενέργειες τηρεί και η γερμανική κυβέρνηση. Στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκεται ο γενικός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε, ο οποίος ανακοίνωσε χθες το βράδυ την προσωρινή αναστολή των ερευνών. Πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων ζητούν την παραίτηση του. Μοναδική εξαίρεση στη γενική κατακραυγή αποτελεί ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα διαδικτύου, Γενς Κέπεν. Δικαιολογώντας τις εισαγγελικές έρευνες δηλώνει ότι "αν κάτι έχει χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένη πληροφορία που είναι εμπιστευτική, τότε αυτό ισχύει και για δημοσιογράφους".

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ζητήσει την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα είναι και ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Χαρακτηρίζοντας "εντελώς απερίσκεπτο" τον τρόπο που ενήργησε ο κ. Ράνγκε, τον κατηγορεί ότι "πυροβολεί με κανόνια εναντίον σπουργιτιών". Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κριτική που ασκεί ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. "Ενώ διεξάγονται έρευνες κατά δημοσιογράφων, δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια ενάντια στην "κατασκοπεία εκατομμυρίων ανθρώπων", σχολίασε ο κ. Ρίξινγκερ, υπαινισσόμενος το σκάνδαλο της παρακολούθησης της επικοινωνίας Γερμανών πολιτών από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA.

Σε μια διαφορετική εκτίμηση σε ό,τι αφορά την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καταλήγει η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λόιτχοιζερ-Σναρενμπέργκερ. Σύμφωνα με τη φιλελεύθερη πολιτικό, από τη στιγμή που η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος κατέθεσε μήνυση κατά του ερευνητικού ιστοτόπου Netzpolitik.org, ο γενικός εισαγγελέας ήταν υποχρεωμένος να διεξαγάγει έρευνα. Πολιτικά αρμόδιο για αυτή τη μυστική υπηρεσία, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Γερμανίας, είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Με τη συγκατάθεσή του κατατέθηκε η μήνυση εναντίον του Netzpolitik.org. Για αυτό το λόγο, υποστηρίζει η κ. Λόιτχοιζερ-Σναρενμπέργκερ, σε λάθος υπέπεσε και το υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις