ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές αμφισβητούν το επίσημο πόρισμα για τους 43 μεξικανούς φοιτητές

Ερευνητές αμφισβητούν το επίσημο πόρισμα για τους 43 μεξικανούς φοιτητές

Η επίσημη έκθεση του Μεξικού για την απαγωγή και προφανώς δολοφονία 43 φοιτητών πέρυσι δεν έχει νόημα, ανέφερε χθες μία ομάδα διεθνών ειδικών, επικαλούμενη σοβαρές παραλείψεις στην έρευνα της κυβέρνησης και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της σύμφωνα με τους οποίους οι σοροί των θυμάτων αποτεφρώθηκαν σε μία χωματερή.

Η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή μετά την απαγωγή των φοιτητών από την πόλη Ιγουάλα στο νοτιοδυτικό Μεξικό στις 26 Σεπτεμβρίου 2014.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να συλλάβει τους δολοφόνους ή ακόμη και να πείσει τους Μεξικανούς ότι η έρευνά της είναι σοβαρή έχει πλήξει τη φήμη του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο και η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει την πίεση που του ασκείται.

Η έκθεση, που ανατέθηκε από τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IACHR) και πραγματοποιήθηκε από διακεκριμένους ερευνητές από τη Χιλή, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και την Ισπανία, εντοπίζει κενά στον κεντρικό ισχυρισμό της μεξικανικής κυβέρνησης ότι οι φοιτητές αποτεφρώθηκαν στη γειτονική πόλη Κοκούλα.

"Αυτό δεν συνέβη ποτέ", δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ένας από τους ερευνητές, ο Κάρλος Μπεριστάιν, επικαλούμενος ευρήματα από το σημείο. "Θα πρέπει να υπάρξει ένας αναπροσανατολισμός στην έρευνα στη βάση των γεγονότων αυτών".

Οι γονείς των θυμάτων καλωσόρισαν την έκθεση και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την πίεση στην κυβέρνηση μέχρι να βρεθούν τα παιδιά τους, προσθέτοντας πως εμπιστεύονται στους ανεξάρτητους ειδικούς και όχι πλέον τους επίσημους ερευνητές.

"Αρκετά με τα σκ... της κυβέρνησης", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Σέσαρ Γκονσάλες, πατέρας ενός από τους αγνοούμενους φοιτητές. "Είμαστε φτωχοί, αλλά δεν είμαστε βλάκες".

Η γενική εισαγγελέας του Μεξικού Αρελί Γκόμες δήλωσε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί νέα έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον οι αγνοούμενοι φοιτητές αποτεφρώθηκαν πράγματι στη χωματερή, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα παρατείνει τη διαμονή των ανεξάρτητων ειδικών έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την έρευνά τους.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Πένια Νιέτο ευχαρίστησε την IACHR για την έκθεσή της και είπε πως η κυβέρνηση θα αναλύσει τα ευρήματα και θα τα ενσωματώσει στη δική της έρευνα.

"Η έκθεση αυτή ενοχοποιεί πλήρως το Μεξικό για τον τρόπο χειρισμού της χειρότερης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρόσφατη μνήμη", δήλωσε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Βόρεια και Νότια Αμερική. "Ακόμη και με τον κόσμο να παρακολουθεί και με σημαντικούς πόρους στα χέρια τους, οι αρχές αποδείχθηκαν ανίκανες ή απρόθυμες να διεξαγάγουν μια σοβαρή έρευνα".

Μέχρι σήμερα, μόνο ένας από τους αγνοούμενους φοιτητές έχει αναγνωριστεί από απανθρακωμένα λείψανα στη χωματερή.

Η κυβέρνηση του Πένια Νιέτο υποστηρίζει πως οι φοιτητές απήχθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που συνεργάζονται με μια τοπική συμμορία ναρκωτικών, οι οποίοι μπέρδεψαν τους φοιτητές με τα μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ.

Επικαλούμενη ομολογίες των φερόμενων ως δραστών, υποστηρίζει πως η αστυνομία τούς παρέδωσε στη συνέχεια σε μέλη του τοπικού καρτέλ γνωστού ως "Guerreros Unidos" ("Ενωμένοι Μαχητές"), που τους οδήγησαν στην τοπική χωματερή και τους αποτέφρωσαν.

Μία έκθεση του Ρόιτερς που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, έδειξε πως η κυβερνητική έρευνα βρίθει λαθών και ότι σημαντικά τμήματά της πρέπει να επαναληφθούν.

Οι ειδικοί της IACHR δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τι συνέβη στους φοιτητές, λέγοντας πως για πολλά δεν γνωρίζουμε ακόμα, προτείνουν ωστόσο δρόμους για πιο ενδελεχή διερεύνηση.

Για παράδειγμα, υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το γεγονός μεταξύ των στοιχείων που δεν έχουν διερευνηθεί περιλαμβάνεται ένα λεωφορείο που θεάθηκε από βίντεο κάμερας ασφαλείας τη νύχτα της επίθεσης. Οι φοιτητές είχαν επιτάξει πολλά λεωφορεία εκείνη τη νύχτα και η τοπική αστυνομία είχε ανοίξει πυρ εναντίον τους.

Στην έκθεσή τους, οι ειδικοί αφήνουν να εννοηθεί πως αυτό το λεωφορείο μπορεί να μετέφερε ένα φορτίο μετρητών ή ναρκωτικών, επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι εισαγγελείς στο Σικάγο ανακάλυψαν πως το καρτέλ των Guerreros Unidos μεταφέρει ηρωίνη από την Ιγουάλα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε μυστικά τμήματα λεωφορείων.

Το θέμα θα έπρεπε να διερευνηθεί και μπορεί να ήταν το κίνητρο για την επίθεση, ανέφεραν οι ειδικοί.

Τους τελευταίους μήνες οι ειδικοί πήραν δεκάδες συνεντεύξεις από κρατούμενους και αυτόπτες μάρτυρες και εξέτασαν τον ρόλο που ενδεχομένως διαδραμάτισε ένα τάγμα του στρατού που βρισκόταν μόλις μερικά τετράγωνα μακριά από το σημείο από όπου φέρεται ότι απήχθησαν οι περισσότεροι από τους φοιτητές.

Ωστόσο στην ομάδα των ειδικών αρνήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις 26 στρατιώτες που ήρθαν σε επαφή με τους φοιτητές εκείνη τη νύχτα.

Σχετικές ειδήσεις