ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι στέλνει όπλα στη Συρία - Αναμένεται αντίδραση των ΗΠΑ

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι στέλνει όπλα στη Συρία - Αναμένεται αντίδραση των ΗΠΑ

Τα ρωσικά αεροπλάνα με προορισμό τη Συρία μεταφέρουν και στρατιωτικό εξοπλισμό, παραδέχθηκε σήμερα με δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ που επίσης εμπλέκονται ενεργά στον πόλεμο ηγούμενες ενός συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τις προηγούμενες μέρες η Μόσχα επέμενε ότι τα αεροπλάνα της μεταφέρουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Οι φήμες όμως για περαιτέρω εμπλοκή της στον πόλεμο και για μεταφορά στρατιωτικού υλικού έκαναν τις ΗΠΑ να ζητήσουν τόσο από την Ελλάδα όσο και τη Βουλγαρία να απαγορεύσουν τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του.
Η Βουλγαρία ανταποκρινόμενη στο αίτημα των ΗΠΑ, όντως απαγόρευσε τις πτήσεις, κάτι που δεν έκανε η Ελλάδα.

Τα αεροπλάνα που στέλνει η Ρωσία στη Συρία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια (που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό), και ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχει λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία.

Παρόλα αυτά, όπως είπε στρατιωτικοί ειδικοί της χώρας εργάζονται στη Συρία και βοηθούν το συριακό στρατό να μάθει να χρησιμοποιεί τα ρωσικά όπλα. Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί να σχολιάσει δηλώσεις που έκαναν στο Ρόιτερς δύο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λίβανο, σύμφωνα με τους οποίους ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ανησυχία για την δραστηριότητα της Ρωσίας

Οι αντίπαλοι του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δύση και σε κράτη του Κόλπου φοβούνται ότι η Ρωσία ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στον σύρο πρόεδρο. Η Μόσχα υποστηρίζει πως η στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στον συριακό στρατό είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Η απειλή που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος είναι προφανής... Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να αντισταθεί είναι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ρωσίας πως ο σύμμαχός της Άσαντ θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι συζητείται συνάντηση Πούτιν- Ομπάμα για το θέμα.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε σήμερα πάντως, πως εξελιγμένα ρωσικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A περιλαμβάνονται στα όπλα που έχουν σταλεί στη Δαμασκό.

Εν τω μεταξύ και η Ευρώπη ανησυχεί, κυρίως λόγω του ογκούμενου κύματος προσφύγων που εγακταλείπουν τη Συρία και δηλώνουν έτοιμοι για περαιτέρω εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από τη Συρία, οι οποίες θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η αναζήτηση μιας λύσης στην κρίση στην Συρία, στην ώθηση για τον σχηματισμό μιας νέας ενωτικής κυβέρνησης στην Λιβύη, την συντριβή εγκληματικών συμμοριών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις διακίνησης και στην συνέχιση επιχειρήσεων διάσωσης στην Μεσόγειο.

Σχετικές ειδήσεις