ΚΟΣΜΟΣ

Η Σλοβακία θα ασκήσει βέτο στις ποσοστώσεις της ΕΕ για την κατανομή προσφύγων

Η Σλοβακία θα ασκήσει βέτο στις ποσοστώσεις της ΕΕ για την κατανομή προσφύγων

Η Σλοβακία θα ασκήσει βέτο εφόσον στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των "28" ληφθεί απόφαση για δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις προτάσεις που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες.

"Έχω εντολή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να θέσω βέτο σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις ποσοστώσεις γιατί δεν έχουν κανένα νόημα, στρέφονται ευθέως κατά των προσφύγων και δεν επιλύουν την κρίση με κανένα τρόπο" είπε ο Κάλινακ.

Την αντίθεσή του στην επιβολή ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων επανέλαβε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του θα εκφράσει την αντίθεσή της στις ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, όπως επιθυμούν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των "28" που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

"Εάν εγκριθούν οι ποσοστώσεις, θα λάβουμε μια ουσιαστική και σαφή θέση. Θα κάνουμε για πάντα για να πείσουμε την Ευρώπη ότι οι ποσοστώσεις δεν έχουν νόημα", είπε ο Φίτσο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης για τις ποσοστώσεις παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει ήδη οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία) θα αποτελούσε "παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων περί λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Σύμφωνα με τον Φίτσο "οι ποσοστώσεις δεν αποτελούν παρά μόνο ένα προκάλυμμα" και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να μιλήσει για τα αίτια της μετανάστευσης. "Κανείς δεν θέλει να ακούσει να μιλάνε για τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια και δεν θέλει να μιλήσει για το τι συμβαίνει στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν θέλουν να μιλήσουν για το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες εντός της ΕΕ που στηρίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία", κατέληξε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.