ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία Νετανιάχου: H Χεζμπολάχ έχει τρομοκρατικό πυρήνα και στην Κύπρο (video)

Καταγγελία Νετανιάχου: H Χεζμπολάχ έχει τρομοκρατικό πυρήνα και στην Κύπρο (video)

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να εισέλθει με «βίαιο, ύπουλο, ή κατά οποιοδήποτε τρόπο στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», κατέστησε σαφές ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας πως η Χεζμπολάχ διατηρεί τρομοκρατικό πυρήνα και στην Κύπρο.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανήλθε στην κριτική για τη συμφωνία που υπέγραψαν το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ενώ κατηγόρησε εκ νέου τους Ιρανούς ηγέτες ότι απεργάζονται την καταστροφή της χώρας του.

Έδειξε μάλιστα ένα αντίγραφο ενός βιβλίου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο οποίο καλεί για το τέλος του Ισραήλ.

Χωρίς να αναφέρει, δε, ονόματα χωρών, ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ είναι σε επαφή με αραβικά κράτη σχετικά με το Ιράν.

«Το Ισραήλ συνεργάζεται στενά με τους Άραβες φιλειρηνικούς συμμάχους για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας που θέτει το Ιράν και τις προκλήσεις που θέτουν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας, διάρκειας 43 λεπτών, του Νετανιάχου αφορούσε την απειλή που επιφέρει το Ιράν. Όμως, λίγο πριν από το τέλος της απάντησε στη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Αμπάς, τονίζοντας πως οι πρόσφατες ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ μπορεί να πυροδοτήσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο.

Ο Νετανιάχου επισήμανε πως ο Αμπάς πρέπει να σταματήσει «να διαδίδει ψέματα για τις υποτιθέμενες προθέσεις του Ισραήλ στο Όρος του Ναού» και να επιστρέψει στις άμεσες διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη για να απωθήσει τις επιθέσεις από τη Συρία και να αποτρέψει την μεταφορά όπλων στρατηγικής σημασίας από την ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, που επίσης μάχεται πλάι στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Δείτε τι έκανε το Ιράν τους τελευταίους έξι μήνες, από τότε που συμφωνήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας στη Λοζάνη. Κάθε λίγες εβδομάδες το Ιράν και η Χεζμπολάχ ξεκινούν νέους τρομοκρατικούς πυρήνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τρεις από αυτούς αποκαλύφθηκαν στο Κουβέιτ, την Ιορδανία και την Κύπρο», κατέληξε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στη σύλληψη ενός 26χρονου Λιβανέζου από τις κυπριακές αρχές τον περασμένο Μάιο για κατοχή δύο τόνων νιτρικής αμμωνίας. Ο νεαρός φέρεται να ήταν μέλος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να σχεδίαζε επίθεση σε στόχους ισραηλινών συμφερόντων.

Σχετικές ειδήσεις