ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τεχεράνη οι πρώτες σοροί των Ιρανών που σκοτώθηκαν στο αιματοβαμμένο προσκύνημα της Μέκκα

Στην Τεχεράνη οι πρώτες σοροί των Ιρανών που σκοτώθηκαν στο αιματοβαμμένο προσκύνημα της Μέκκα

Επίσημη τελετή για την υποδοχή των σορών των Ιρανών που έχασαν τη ζωή τους, στο μεγάλο προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Έφτασαν σήμερα Σάββατο (3/10) στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης οι πρώτες σοροί των Ιρανών που έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα που συνέβη στις 24 Σεπτεμβρίου κατά το φετινό μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία.

Στην επίσημη τελετή για την υποδοχή τους, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο, παρέστη και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επαναπατρισμός 104 σορών, ο οποίος είχε καθυστερήσει πολλές ημέρες, επετράπη τελικά έπειτα από σχετική συμφωνία που επετεύχθη με τις σαουδαραβικές αρχές.

Εκτός από τον Ροχανί και την κυβέρνησή του, στο αεροδρόμιο βρίσκονταν επίσης ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο επικεφαλής της δικαιοσύνης, όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Αν αποδειχθεί ότι ευθύνονται κάποιοι άνθρωποι γι'αυτό το δυστύχημα, δεν θα τους συγχωρήσουμε (...) Μέχρι τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της διπλωματίας και του σεβασμού, όμως αν είναι απαραίτητο η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της αρχής».

Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του εμμένει στο αίτημά της για τη σύσταση μιας «επιτροπής αλήθειας» που θα εξακριβώσει τα αίτια του μοιραίου αυτού δυστυχήματος που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι κατά την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Το Ιράν κατηγορεί τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για ανεπάρκεια και κακή διαχείριση της διοργάνωσης του ετήσιου προσκυνήματος στη Μέκκα.

Μέχρι και την Παρασκευή (2/10), οι σαουδαραβικές αρχές δεν είχαν δώσει στη δημοσιότητα έναν απολογισμό κατά εθνικότητα των θυμάτων του ποδοπατήματος, από το οποίο έχασαν, σύμφωνα με τις ίδιες, συνολικά τη ζωή τους τουλάχιστον 769 άνθρωποι στις 24 Σεπτεμβρίου στη Μίνα, που βρίσκεται κοντά στην Μέκκα, κατά τη διάρκεια του μεγάλου προσκυνήματος.

Πολλές χώρες έχουν ωστόσο ανακοινώσει τον αριθμό των νεκρών που έχουν επαληθεύσει μέχρι στιγμής ότι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία, αν και εκατοντάδες προσκυνητές εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται.

Την 1η Οκτωβρίου η ιρανική επιτροπή διοργάνωσης του μεγάλου προσκυνήματος στην Μέκκα, την ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Ιρανών που έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα στη Μίνα αυξήθηκε από 241 σε 464.

Μια καταμέτρηση που στηρίζεται στα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι χώρες που έχασαν πολίτες τους στην τραγωδία αυτή δείχνει ότι οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1.036.

Το Ιράν υποστηρίζει εξάλλου ότι ο συνολικός απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι σαουδαραβικές αρχές απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με την Τεχεράνη οι νεκροί πρέπει να ανέρχονται μεταξύ των 2.000 και των 4.000.

Σχετικές ειδήσεις