ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλεί η επίσκεψη της Μέρκελ στην Άγκυρα

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλεί η επίσκεψη της Μέρκελ στην Άγκυρα

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας προκαλεί η ανακοίνωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί την επόμενη Κυριακή την Άγκυρα, λίγες μέρες μετά την αιματηρή επίθεση και δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Μια σταθερή Τουρκία είναι προς το ευρωπαϊκό και το γερμανικό συμφέρον», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει η Άγγελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρίσκονται ο πόλεμος στην Συρία, η προσφυγική κρίση και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία. «Δεν πρέπει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου να κάνουμε τίποτα το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενίσχυση του Ερντογάν. Κάθε συμφωνία θα ήταν ένα μήνυμα ότι ο Έρντογάν είναι για μας ένας κανονικός συνομιλητής. Δεν μπορεί όμως να είναι συνομιλητής μας ένας αρχηγός κράτους που ανέχεται τον θάνατο πολιτών, αστυνομικών και στρατιωτών του», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ, δήλωσε πως «έχουμε πολλή κριτική για τον κ.Ερντογάν. Σίγουρα για πολλά δεν είναι ο επιθυμητός συνομιλητής. Αλλά χωρίς αυτόν, δεν θα είναι εφικτή μια λύση», σημειώνοντας ότι «η επίθεση τα περιπλέκει όλα ακόμη περισσότερο». Ωστόσο επισήμανε πως στην Τουρκία ζουν όμως δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σε καταυλισμούς «και μόνο με τον κ. Ερντογάν μπορούμε να τους δώσουμε μια προοπτική». «Και για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες», προσέθεσε.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία», τόνισε ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ και εξήγησε ότι «χωρίς την Τουρκία η αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής είναι σχεδόν αδιανόητη». Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές η Άγκυρα όμως θα είναι «περιορισμένα διαθέσιμη για διαπραγματεύσεις και ψηφοφορίες», επισήμανε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την ελπίδα η σοβαρή επίθεση στην Τουρκία να μην εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για μια στενότερη συνεργασία στην πολιτική προσφύγων. «Έχω κατανόηση για το γεγονός, τώρα προέχουν βεβαίως οι έρευνες. Ελπίζω παρόλα αυτά, ότι οι συνομιλίες για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική που ξεκίνησαν ενθαρρυντικά με την Τουρκία θα παραμείνουν εφικτές», προσέθεσε και χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα-κλειδί» για την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση.