ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία αναζητούν αύριο Πέμπτη, λύση στο συριακό

Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία αναζητούν αύριο Πέμπτη, λύση στο συριακό

Συζητήσεις θα έχουν αύριο Πέμπτη (29/10) στη Βιέννη, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο μείζον θέμα της συριακής σύγκρουσης. Την ίδια ώρα η Μόσχα ζητεί να διευρυνθεί ο διάλογος με συμμετοχή του Ιράν.

Συνάντηση έχουν προγραμματίσει αύριο στη Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, για να συζητήσουν τρόπους για την επίλυση της συριακής κρίσης, σύμφωνα με πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Κρεμλίνο ζήτησε ο διάλογος αυτός να διευρυνθεί. «Την Παρασκευή, ο αριθμός των διαπραγματευτών μπορεί να αυξηθεί», πρόσθεσε η πηγή, καθώς το Κρεμλίνο ζήτησε σήμερα να υπάρξει ευρύτερος διάλογος για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία.

«Ένας διάλογος συνεχίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να συμμετάσχει το Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης.

«Ζητούμε να διευρυνθεί ο διάλογος», πρόσθεσε. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα Τετάρτη πως ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Ζαρίφ συζήτησαν τηλεφωνικά σχετικά τη συνάντησή τους που έχουν προγραμματίσει για το τέλος της εβδομάδας στη Βιέννη για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν Γαλλία - Λίβανος

Και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση για τη Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ανακοινώθηκε πως στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία και ο Λίβανος.

Η απουσία της ΕΕ από τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στη διευθέτηση μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει φέτος μια μείζονα κρίση στην Ευρώπη λόγω της συρροής σύρων προσφύγων, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται πολύ σ' αυτό που συμβαίνει στη Συρία», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στη Βιέννη και πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει την παρουσία του Ιράν στις συνομιλίες αυτές.

Το Παρίσι θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η Γαλλία δεν είχε συμετάσχει στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας για τη Συρία στη Βιέννη, αλλά φιλοξένησε χωριστές συνομιλίες χθες, Τρίτη, στο Παρίσι.

Στη Βηρυτό, πηγή στο λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πως ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες της Παρασκευής μετά από σχετική πρόσκληση της Ρωσίας.

«Ο Λίβανος αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βιέννης», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με την οποία ο Μπασίλ θα έχει διμερείς συνομιλίες αύριο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σχετικές ειδήσεις