Το γηραιότερο δέντρο της Βρετανίας αλλάζει… φύλο! (videos)

Newsroom Newsroom

Το γηραιότερο δέντρο της Βρετανίας αλλάζει… φύλο! (videos)

Να αλλάζει… φύλο, άρχισε πρόσφατα ένα δέντρο στη Σκωτία, το οποίο εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 5.000 ετών!

Το ιδιαίτερα μάλιστα σπάνιο αυτό φαινόμενο, έχει προβληματίσει ακόμα και τους επιστήμονες, οι οποίοι αδυνατούν να το εξηγήσουν.

Ο «ίταμος του Φορτινγκέιλ», στο Πέρθσιρ της κεντρικής Σκωτίας, θεωρείτο εδώ και αιώνες «αρσενικό» δέντρο. Πρόσφατα όμως άρχισε να βγάζει καρπούς, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι αλλάζει… φύλο, διευκρίνισε ο Μαξ Κόουλμαν, βοτανολόγος στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου.

«Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο (...) που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως», υπογράμμισε ο επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο η αλλαγή φύλου ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, προσθέτοντας:

«Το περιβαλλοντικό στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν την αλλαγή, πρόσθεσε. Η κατάσταση του δέντρου πάντως είναι πάρα πολύ καλή και η "μεταμόρφωσή"».

Ο ίταμος βρίσκεται στην αυλή μιας παλιάς εκκλησίας, ενώ ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει «το γηραιότερο δέντρο» της Βρετανίας, αν και η ακριβής ηλικία του είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν πάντως έναν υπολογισμό, συγκρίνοντας τις σημερινές διαστάσεις του με εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από πολλούς αιώνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved