ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Ερευνητές εντοπίζουν το νευρικό δίκτυο του «πνεύματος των Χριστουγέννων»

Δανία: Ερευνητές εντοπίζουν το νευρικό δίκτυο του «πνεύματος των Χριστουγέννων»

Δανοί επιστήμονες εντόπισαν αυτό που λένε «δίκτυο Χριστουγεννιάτικου πνεύματος» στον εγκέφαλο των ανθρώπων το οποίο ενεργοποιείται από απλές εικόνες που έχουμε συνδυάσει με τη γιορτή

Μια ομάδα επιστημόνων από το Rigshopitalet, ένα νοσοκομείο που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξέτασαν 20 ανθρώπους. Οι 10 συμμετέχοντες ήταν ντόπιοι Δανοί που γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Οι υπόλοιποι δεν γιορτάζουν την Χριστουγεννιάτικη περίοδο συμπεριλαμβανομένων, Πακιστανών, Ινδών, Ιρακινών και Τούρκων μεταναστών καθώς επίσης και άτομα πακιστανικής καταγωγής γεννημένοι στην Δανία.

Στους συμμετέχοντες έδειξαν 84 εικόνες, την καθεμία από 2 δευτερόλεπτα. Έξι εικόνες στη σειρά ήταν αφιερωμένες στα Χριστούγεννα και οι υπόλοιπες έξι ήταν εικόνες από την καθημερινότητα χωρίς καμία αναφορά σε γιορτινά δέντρα, κάστανα να ψήνονται στο τζάκι, ζαχαρωτά ή γκι.

Με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, οι επιστήμονες εξέτασαν ποια μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν από τις εικόνες. Αποτελέσματα έδειξαν ότι στους συμμετέχοντες από την «χριστουγεννιάτικη» ομάδα, ενεργοποιήθηκαν περισσότερα μέρη από τις Χριστουγεννιάτικες εικόνες από ότι στην άλλη ομάδα.

Βασισμένοι στα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι ένα δίκτυο νευρώνων Χριστουγεννιάτικου πνεύματος υπάρχει σε μερικά σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου - οι εγκεφαλικές ζώνες που είναι υπεύθυνες για να περάσουμε καλά τα Χριστούγεννα.

Τα σημεία αυτά συμπεριέλαβαν κυρίως τον αριστερό κινητικό και προκινητικό φλοιό, το δεξί εσωτερικό και βασικό εσωτερικό λοβίο, και τον διμερή πρωτογενή σωματοαισθητικό φλοιό. Αυτές οι περιοχές έχουν συνδυαστεί με την πνευματικότητα, τις σωματικές αισθήσεις και την αναγνώριση των συσπάσεων του προσώπου, ανάμεσα σε άλλα.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων κοινώς περιγράφεται ως συναισθήματα χαράς και νοσταλγίας μαζί με γιορτινό πνεύμα, δώρα, καλό φαγητό και χρόνο να περάσεις με τους αγαπημένους σου.

«Ο ακριβής εντοπισμός του χριστουγεννιάτικου πνεύματος είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα στο να βοηθήσεις αυτή την ομάδα ασθενών», υποστηρίζει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό.

Σχετικές ειδήσεις