ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Εκατοντάδες σιίτες έχασαν τη ζωή τους σε μια «αδικαιολόγητη» επίθεση του στρατού

Νιγηρία: Εκατοντάδες σιίτες έχασαν τη ζωή τους σε μια «αδικαιολόγητη» επίθεση του στρατού

Εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν το Δεκέμβριο σε μια «αδικαιολόγητη» επίθεση του νιγηριανού στρατού σε μια περιοχή στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας και οι σοροί τους πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Στρατιώτες σκότωσαν με σφαίρες «τουλάχιστον 300» μέλη του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας (ΙΚΝ) «χωρίς να υπάρξει πρότερη σοβαρή πρόκληση», σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση στα μέσα του Δεκεμβρίου εναντίον του προπυργίου του φιλοϊρανικού κινήματος στη Ζάρια, κατηγορώντας μέλη του ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νιγηρίας μετά τον αποκλεισμό ενός δρόμου από όπου διερχόταν η αυτοκινητοπομπή του από σιίτες. Το ΙΚΝ διέψευσε την εκδοχή του στρατού.

Ο σεΐχης Ιμπραήμ Ζακζάκι, επικεφαλής του ΙΚΝ, τραυματίστηκε βαριά στις συγκρούσεις και συνελήφθη. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Κινήματος, πολλοί πιστοί σκοτώθηκαν και οι σοροί τους απομακρύνθηκαν από στρατιωτικά φορτηγά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε η HRW, στρατιώτες έριξαν εκατοντάδες πτώματα σε ομαδικούς τάφους, γεγονός το οποίο κάνει πολύ δύσκολο το να υπάρξει ακριβής απολογισμός.

«Είναι σχεδόν αδιανόητο το ότι ένα οδόφραγμα που έστησαν μερικοί εξοργισμένοι νεαροί αποτέλεσε δικαιολογία για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων», σχολίασε ο Ντάνιελ Μπέκελε, επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου που είναι αρμόδια για την Αφρική.

«Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μια βάρβαρη δυσανάλογη αντίδραση, στη χειρότερη για μια προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον μιας μειονοτικής σιιτικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο στρατός της Νιγηρίας — ο οποίος δεν έχει δημοσιοποιήσει κανέναν επίσημο απολογισμό των θυμάτων μέχρι σήμερα — διέψευσε τις κατηγορίες της HRW. «Αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας Σάνι Οσμάν.

«Είναι αύθαδες και σαφώς άκυρο κάποιος να απευθύνει κατηγορίες είναι να κάνει σχόλια που δεν έχουν καμιά βάση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Το συμβάν που σημειώθηκε ανάμεσα στον νιγηριανό στρατό και το Ισλαμικό Κίνημα της Νιγηρίας αναφέρθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ερευνούν» την υπόθεση, σημείωσε ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση συνέστησε μια επιτροπή, αποτελούμενη από δικαστές, στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει την υπόθεση. Εξάλλου, ο στρατός δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ένα πλήθος που εκσφενδονίζει πέτρες εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στρατού.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις αρχές και το ΙΚΝ, το οποίο τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Νιγηρία παρόμοιας με αυτή στο Ιράν, είναι τεταμένες εδώ και καιρό και είχαν ξεσπάσει ήδη συγκρούσεις.

Στο βορρά της Νιγηρίας ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα σουνιτικός. Οι σιίτες είναι μια μικρή μειονότητα, η οποία γίνεται επίσης στόχος επιθέσεων της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο στρατός της Νιγηρίας έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εκστρατείας του εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αδικαιολόγητα στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον των τζιχαντιστών στη Νιγηρία.

Σχετικές ειδήσεις