ΚΟΣΜΟΣ

Τίτλοι τέλους για τη News of the World

Τίτλοι τέλους για τη News of the World
Υπό το βάρος του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών και μετά από 168 χρόνια κυκλοφορίας...

Μετά από 168 χρόνια κυκλοφορίας, η εφημερίδα News of the World θα αποτελεί σε λίγο παρελθόν για τη Βρετανία.

Ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ – στον εκδοτικό όμιλο το οποίου ανήκει και αυτή η εφημερίδα- αποφάσισε αιφνιδιαστικά να κλείσει το εβδομαδιαίο ταμπλόιντ έντυπο.

Ωστόσο, για κάποιους που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στο χώρο των Βρετανικών μέσων ενημέρωσης, η απόφαση του πολυεκατομμυριούχου εκδότη κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική ήταν.

Η News of the World εξακολουθεί να είναι η Βρετανική εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις – πωλούνται περίπου 2,7 εκατομμύρια αντίτυπα- την Κυριακή.

Όμως, οι νέες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και του hacking, στο οποίο εμπλέκεται η News of the World έχουν δημιουργήσει ένα «μαύρο σύννεφο» πάνω από την κραταιά αυτοκρατορία του Μέρντοχ.

Η υπόθεση «μετρά» πλέον, περίπου, μια δεκαετία δικαστικών ερευνών. Ήδη έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση, το 2007, ένας δημοσιογράφος και ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ, που συνεργάζονταν με την εν λόγω εφημερίδα.

Αλλά, τα νέα ευρήματα της συνεχιζόμενης έρευνας, προκάλεσαν τη λαϊκή κατακραυγή και τη δημόσια καταδίκη της News of the World, για ανήθικη και εγκληματική συμπεριφορά.

Οι αιτιάσεις κατά της εφημερίδας έχουν να κάνουν με δωροδοκία αξιωματικών της αστυνομίας, παγίδευση των φωνητικών μηνυμάτων δολοφονημένων μαθητριών, υποκλοπές τηλεφώνων συγγενών Βρετανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών, διασημοτήτων, ακόμα και μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Μάλιστα, η αστυνομία υποστηρίζει ότι διενεργεί έρευνες για 4.000 ονόματα ανθρώπων, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι είχαν τεθεί στο «στόχαστρο» της News of the World.

Όλα αυτά τα νέα στοιχεία έχουν αντίκτυπο στον εκδοτικό όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, επιχειρηματικά στιγμή, καθώς ο μεγιστάνας σχεδιάζει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τον τηλεοπτικό κολοσσό «British Sky Broadcasting».

Όπως, λένε οι γνωρίζοντες, που καθόλου δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Μέρντοχ, αυτή η τηλεοπτική επιχείρηση είναι περισσότερο πολύτιμη από όλες τις Βρετανικές εφημερίδες του ομίλου του μεγιστάνα.

Οι τίτλοι τέλους για τη News of the World «γράφτηκαν» από το γιό του πολυεκατομμυριούχου, τον Τζέιμς Μέρντοχ ο οποίος, επικαλούμενος την «αιμορραγία» από τους διαφημιστές, που άρχισαν να αποσύρουν καταχωρήσεις διαφημιζόμενων εταιρειών, ανακοίνωσε στα αιφνιδιασμένα 200 μέλη του προσωπικού: «Αυτή την Κυριακή θα κυκλοφορήσει το τελευταίο τεύχος των News of the World»

Σημειώνεται, ότι η ανακοίνωση για την αναστολή της κυκλοφορίας των News of the World «φούντωσε» τα σενάρια για επανακυκλοφορία της ταμπλόιντ εφημερίδας, από τον όμιλο Μέρντοχ, υπό νέα επωνυμία.