Κρίσιμη σύσκεψη για την οικονομία στην Κύπρο

Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα συζητήσουν σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα...

Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα συζητήσουν σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τη λήψη 19 μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ανακοινώθηκαν πριν από μία βδομάδα και περιλαμβάνουν τομές σε ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, καθώς και η μισθοδοσία των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο.

Από τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν την τελευταία βδομάδα φαίνεται ότι τα κόμματα διαφοροποιούνται ως προς το χρονοδιάγραμμα λήψης των νέων μέτρων.

Το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να εξαντληθεί ο διάλογος με τις συντεχνίες και σε αρκετά από τα μέτρα βάζουν ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του έτους, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, για να πειστούν οι διεθνείς αξιολογητές και πιστωτές για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Διαφωνίες υπάρχουν και για το κατά πόσον τα μέτρα θα ληφθούν ως πακέτο ή θα προωθηθούν πρώτα φορολογικά μέτρα -όπως προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών- και μετά τα μέτρα διαρθρωτικής φύσεως.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που τα κόμματα αποφασίσουν ρυθμίσεις, χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθούν μαζί τους.