ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελληνίδα που κυκλοφορεί στο Μανχάταν με ένα προσφυγικό σωσίβιο

Η Ελληνίδα που κυκλοφορεί στο Μανχάταν με ένα προσφυγικό σωσίβιο

Μανχάταν. Πέμπτη λεωφόρος. Ένας από τους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ένα νεαρό κορίτσι φορώντας ένα πορτοκαλί σωσίβιο, σαν κι αυτά που αγοράζουν οι πρόσφυγες από την Σμύρνη για να περάσουν το Αιγαίο, περπατά αμέριμνο…

 

Είναι η Γεωργία Λαλέ, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Presspublica, η 26χρονη Αθηναία επιζητά την προσοχή των Νεοϋορκέζων. Έχει ισχυρούς δεσμούς και η ίδια με την προσφυγιά.

Η προγιαγιά της γέννησε ένα από τα παιδιά της στη προκυμαία ενώ ο παππούς της μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να μπει στη βάρκα και να περάσει απέναντι. Στην Ελλάδα χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια μέχρι να ξαναβρεθούν.

Εδώ και ένα χρόνο η Γεωργία Λαλέ ζει στη Νέα Υόρκη όπου κάνει το μεταπτυχιακό της στις Εικαστικές Τέχνες στη σχολή School of Visual Arts.

portokali1

Για την ίδια το μήνυμα που θέλει να στείλει φορώντας το πορτοκαλί σωσίβιο, είναι χρέος ζωής.

Η πρώτη της βόλτα ήταν μέσα στο Μητροπολιτικό Μουσείο. Περπάτησε από την αίθουσα με την Συριακή τέχνη, σε αυτή με την Ελληνική. Διάλεξε το σωσίβιο εμπνευσμένη από τις εικόνες των προσφύγων που έβλεπε στις αμερικάνικες ειδήσεις να φτάνουν με βάρκες στην Λέσβο.

Το σωσίβιο συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, για σωτηρία…