Οι Ιταλοί δεν θα πάνε διακοπές

Η οικονομική κρίση είναι η αιτία που αναγκάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών να μην πάει φέτος το καλοκαίρι διακοπές...

Η οικονομική κρίση είναι η αιτία που αναγκάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών να μην πάει φέτος το καλοκαίρι διακοπές.

Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Adoc, το ποσοστό των τυχερών φτάνει μόλις το 20%.

Η ιταλική ένωση καταναλωτών σημειώνει ότι κάθε οικογένεια θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 200 ευρώ για τη διατροφή και το κατάλυμα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αυξήσεις στις μετακινήσεις θα κρατήσουν τους Ιταλούς μακριά από τα τουριστικά θέρετρα: τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κοστίζουν 70% περισσότερο από ό,τι πέρυσι, τα αεροπορικά 25%, ενώ οι τιμές των σιδηροδρομικών συνδέσεων σημείωσαν άνοδο 7%.

Το 39% όσων θα εγκαταλείψουν τις πόλεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα επιλέξει διακοπές χαμηλού κόστους (low cost) και το 11% θα τις πληρώσει «με δόσεις». Έξι στους δέκα «ταξιδευτές» δεν πρόκειται να υπερβούν την μία εβδομάδα χαλάρωσης, ενώ μόνο το 1% θα μπορέσει να κάνει δώρο στον εαυτό του έναν ολόκληρο μήνα διακοπών.

Ο πρόεδρος του Adoc, Κάρλο Πιέρι, δηλώνει ότι «το φετινό θα είναι ένα μαύρο καλοκαίρι για τον ιταλικό τουρισμό αφού και η πλειοψηφία όσων αποφασίσει να τηρήσει την παράδοση των διακοπών δεν πρόκειται να ξοδέψει πάνω από επτακόσια ευρώ».

Ωστόσο οι Ιταλοί δεν πτοούνται και ψάχνουν πρωτότυπες «λύσεις», καθώς διαδίδεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο της «ανταλλαγής σαλονιού»: οικογένειες που μπορούν να διαθέσουν ένα κρεβάτι ή ακόμα και ένα ντιβάνι στο σαλόνι τους έρχονται σε επαφή μέσω Διαδικτύου και φιλοξενούν τουρίστες σε πολύ χαμηλές τιμές ή και εντελώς δωρεάν, βάσει του κανόνα της αμοιβαιότητας και της ανταλλαγής.