ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Βρετανία: Σε αναβρασμό για αποφυγή μεγάλης κρίσης στο ευρωπαϊκό μπλοκ

ΕΕ-Βρετανία: Σε αναβρασμό για αποφυγή μεγάλης κρίσης στο ευρωπαϊκό μπλοκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, εμφανίζεται αισιόδοξος για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άραγε, θα αποσοβηθεί έξοδος της χώρα από την ΕΕ και μία ακόμη κρίση;

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (01/02/2016) ότι θα παρουσιάσει μια συναινετική πρόταση με σκοπό την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Τουσκ, ναι μεν σημειώθηκε πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες, «αλλά παραμένουν θέματα προς διευθέτηση».

Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Χάμοντ που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ –σε περίπτωση που «η Ένωση αρνηθεί να αλλάξει» - απάντηση για το σχέδιο Τουσκ ότι: «Δεν μπορώ να πω οριστικά πριν δω το σχέδιο, αλλά με βάση αυτά που έχω δει μέχρι στιγμής, είμαι ενθαρρυμένος ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος προς την πλευρά μας τις τελευταίες ημέρες».

Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τελεί υπό την πίεση του ευρωφοβικού Ukip και της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Τόρις, δεν κατόρθωσαν να φθάσουν σε συμφωνία κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Εξερχόμενος, το βράδυ της Κυριακής (31/01/2016), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεσμεύθηκε για εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες 24 ώρες, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμης» σημασίας τη συνάντηση, τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, γεγονός που θα του επιτρέψει να οργανώσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ένωση τον Ιούνιο.

Επιφυλακτικός, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι: «Είναι πιθανόν ότι οι προτάσεις Τουσκ θα είναι τόσο θετικές που θα πούμε: “Ναι τέλεια!”. Αλλά, μάλλον αμφιβάλλω. Υποψιάζομαι ότι το σχέδιο θα είναι η βάση για περαιτέρω επεξεργασία που πρέπει να κάνουμε μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά θα δούμε».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι βρετανοί ψηφοφόροι θα γυρίσουν την πλάτη στην ΕΕ, εάν ο βρετανός πρωθυπουργός δεν εξασφαλίσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του συστήματος καταβολής κοινωνικών επιδομάτων προς τους μη βρετανούς εργαζομένους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Δευτέρα (01/02/2016) δήλωσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Κάμερον εάν θεωρήσει ότι η συμφωνία δεν θα εγκριθεί από τον βρετανικό λαό, ωστόσο τόνισε ότι οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης συμφωνούν ως προς το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει η συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία με τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, ο Φίλιπ Χάμοντ ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση αυτή, ο Κάμερον μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 23 Ιουνίου: «Μπορεί να γίνει μέχρι τότε. Τεχνικά είναι εφικτό», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ημερομηνία είναι δευτερεύουσας σημασίας. «Το σημαντικό είναι να επιτύχουμε τη σωστή συμφωνία», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις