ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονισμένη η Μέρκελ από το σιδηροδρομικό δυστύχημα – Δεν θυμάται να εξόργισε τον Πάπα

Συγκλονισμένη η Μέρκελ από το σιδηροδρομικό δυστύχημα – Δεν θυμάται να εξόργισε τον Πάπα

Συγκλονισμένη από τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο τοπικών τρένων στη νότια Γερμανία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως δεν θυμάται να είχε καμία «οργισμένη» συζήτηση με τον πάπα Φραγκίσκο.

«Είμαι συγκλονισμένη και θλιμμένη απ' αυτό το σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα (...) η σκέψη μου πηγαίνει ιδιαίτερα στις οικογένειες των εννέα ανθρώπων που έχασαν σ' αυτό τη ζωή τους», αναφέρει η καγκελάριος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζοντας επίσης την «πεποίθηση ότι οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τα πάντα για να προσδιορίσουν τα αίτια αυτού του δυστυχήματος».

Παράλληλα, η Μέρκελ ανέφερε πως δεν θυμάται να «εξοργίστηκε» με τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου για την Ευρώπη, όπως γνωστοποίησε η καγκελαρία της Γερμανίας, σχολιάζοντας όσα αφηγήθηκε ο ποντίφικας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Μπορώ να σας πω ως εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης ότι η καγκελάριος δεν θυμάται να είχε μια τηλεφωνική συνομιλία επί αυτού του ζητήματος με τον Πάπα. Και εκτιμά κάθε μία από τις συναντήσεις (ή συνομιλίες) με εκείνον εξαιρετικά» επισήμανε ένας εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι ο ποντίφικας συχνά επικρίνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για καίρια ζητήματα όπως τους χειρισμούς της προσφυγικής κρίσης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, σε μία συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα Asia Times, αφού είχε εξάρει τον δυναμισμό που επιδεικνύουν οι Κινέζοι, είχε επισημάνει: «Έχουμε τη γιαγιά Ευρώπη. Μοιάζει να μην είναι πλέον Μητέρα Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα καταφέρει να αναλάβει εκ νέου αυτό το ρόλο!».

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Μεταφορών ανακοινώθηκε πως η σιδηρογραμμή επί της οποίας συγκρούσθηκαν τα δύο τρένα είναι εξοπλισμένη μ' ένα σύστημα πρόληψης αυτού του είδους των ατυχημάτων, ενώ προστίθεται πως τα μαύρα κουτιά θα επιτρέψουν να εξιχνιασθούν τα αίτια της σύγκρουσης.

«Έχουμε να κάνουμε με μια σιδηρογραμμή που διαθέτει το σύστημα PZB 90 (...) αυτό το σύστημα εξασφαλίζει αυτόματα ότι τα τρένα δεν συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς τα υποχρεώνει να φρενάρουν», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Δύο από τα τρία μαύρα κουτιά ανακτήθηκαν, ενώ το τρίτο αναμένεται να ανακτηθεί εντός της ημέρας. Από την ανάλυσή τους αναμένεται ότι θα διαπιστωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος που σημειώθηκε κοντά στη λουτρόπολη Μπαντ Άιλινγκ.

«Οφείλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα, οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία», τόνισε ο υπουργός επιμένοντας ότι «προς το παρόν δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για τα αίτια, για τον λόγο της σύγκρουσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο μηχανοδηγοί πιθανόν δεν είχαν ιδέα ότι δεν ήταν μόνοι, νωρίς το πρωί και μέσα στο σκοτάδι, πάνω σ' αυτή τη σιδηρογραμμή που διασχίζει ένα δάσος.

«Τα δύο τρένα πρέπει να συγκρούσθηκαν με αυξημένη ταχύτητα. Σ' αυτό το τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών είναι δυνατή μια ταχύτητα 100 χλμ/ώρα. Το τμήμα αυτό βρίσκεται σε μια στροφή με αποτέλεσμα οι δύο μηχανοδηγοί να μην είχαν οπτική επαφή», πρόσθεσε ο Ντόμπριντ.

Σχετικές ειδήσεις