ΚΟΣΜΟΣ

Αναβλήθηκαν επ' αόριστον οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Αναβλήθηκαν επ' αόριστον οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, καθώς ο επικεφαλής του Διεθνούς Συμβουλίου, Σταφάν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι επαφές δεν θα επαναληφθούν στις 25 Φεβρουαρίου στη Γενεύη όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς μάλιστα να οριστεί νέα πιθανή ημερομηνία.

Σύμφωνα με επιτελείς των Ηνωμένων Εθνών, οι τελευταίες εξελίξεις με τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα στην Άγκυρα, έχουν βαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, με αποτέλεσμα να θεωρείται αδύνατο το ενδεχόμενο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλες οι πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει απόψε στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

Η συνεδρίαση αυτή ζητήθηκε από τη Ρωσία, η οποία «ανησυχεί για τα σχέδια της Τουρκίας να στείλει (χερσαία) στρατεύματα στη Συρία».

Σε ένα υπόμνημά της που απευθυνόταν προς την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ - αυτόν τον μήνα ασκείται από τη Βενεζουέλα - η Ρωσία δηλώνει «πολύ ανήσυχη για τη κλιμάκωση (της έντασης) στα τουρκοσυριακά σύνορα και τα σχέδια που ανακοινώνει η Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία».

Την περασμένη Τρίτη η Άγκυρα είχε ταχθεί υπέρ μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία. Την ίδια ημέρα, η Ρωσία συγκάλεσε συνεδρίαση των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία. Και μπορεί το Συμβούλιο να μην εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως ο πρόεδρός του, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι τα μέλη του «ανησυχούν» για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

Το Παρίσι απορρίπτει το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας καταγγέλλοντας «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Στο μεταξύ, η Γαλλία απέρριψε σήμερα το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία για τη Συρία και επέρριψε στη Μόσχα την ευθύνη μιας «επικίνδυνης κλιμάκωσης» λίγο πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το ενδεχόμενο το ρωσικό κείμενο- που καταδικάζει τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας- να εγκριθεί, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα ΗΕ Φρανσούα Ντελάτρ απάντησε: «Ξεκάθαρα, όχι».

Κέρι: Οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ για μια εκεχειρία στη Συρία είναι σοβαρές και εποικοδομητικές

Την ίδια ώρα πάντως, οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών διπλωματών και των Ρώσων συναδέλφων τους για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία υπήρξαν «σοβαρές και μέχρι τώρα εποικοδομητικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τονίζοντας όμως ότι «απομένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη».

Σε μια σύντομη στάση που έκανε στο Λονδίνο, καθ' οδόν για το Αμάν της Ιορδανίας όπου θα συζητήσει τη συριακή κρίση με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο Κέρι είπε ότι η ομάδα του είναι «σε σχεδόν συνεχείς συνομιλίες» με τους Ρώσους.

«Όλοι αναγνωρίζουν την περιπλοκότητα αυτής της προσπάθειας και ασφαλώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Οι συνομιλίες αυτές ήταν σοβαρές και μέχρι στιγμής εποικοδομητικές», είπε στους δημοσιογράφους.

«Η επεξεργασία των όρων για μια εκεχειρία, σε μια κατάσταση όπως αυτή της Συρίας, είναι μια πολύ τεχνική και λεπτομερής διαδικασία• για αυτό οι ομάδες μας είναι ακόμη επί τω έργω. Θέλουμε η διαδικασία αυτή να είναι βιώσιμη και εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες επιδείξουν προθυμία και καθίσουν πραγματικά κάτω για να βρούμε μια λύση, μπορούμε να φτάσουμε σε έναν τερματισμό των εχθροπραξιών», εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σχετικές ειδήσεις