ΚΟΣΜΟΣ

Ο Δανός ΥΠΕΞ επικρίνει την Μέρκελ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση

Ο Δανός ΥΠΕΞ επικρίνει την Μέρκελ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση

O υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γιένσεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τον τρόπο που χειρίζεται την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Ο Γιένσεν εξαπέλυσε «βέλη» τόσο για την πολιτική υποδοχής από το Βερολίνο περισσότερων ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών, όσο και για τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε προσωπικά η Μέρκελ στην καταρχήν συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

«Η Μέρκελ αιφνιδιάστηκε από τον αριθμό των προσφύγων που εισήλθαν στη Γερμανία. Πιστεύω ότι στην αρχή δεν είχε προβλέψει το εύρος του προβλήματος» τόνισε ο Γιένσεν σε μια ομιλία που εκφώνησε σε ένα κέντρο μελετών στην Ουάσιγκτον.

Ο Δανός υπουργός αναφέρθηκε με σκωπτική διάθεση στο γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ «κατηγορήθηκε ότι έστειλε προσκλήσεις στους πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο: "ελάτε στη Γερμανία, είστε καλοδεχούμενοι, εμείς σας διαθέτουμε στέγη κι εργασία"», προτού διαφοροποιήσει την θέση της και επιχειρήσει «να διευθετήσει, με καθυστέρηση, το πρόβλημα» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αφού έκανε πάρα πολύ λίγα και τα έκανε πάρα πολύ αργά, αναλαμβάνει τώρα τις ευθύνες της και πιστεύω ότι κάνει μια τεράστια και καλή δουλειά» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ωστόσο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης «πρέπει ενδεχομένως να θυμάται να ενημερώνει και να ακούει διότι όσο ισχυρή και μεγάλη κι αν είναι, η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίζει για τους υπόλοιπους 27» της ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, άλλωστε, «αναλαμβάνει πραγματικά τις ευθύνες της, ωστόσο ενδεχομένως ίσως λίγο περισσότερο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.

Ο Γιένσεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν πλήρη επίγνωση του βάθους της κρίσης σχετικά με τις προσφυγικές ροές» στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις