Βόρεια Κορέα: Αμερικανός φοιτητής καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα

Βόρεια Κορέα: Αμερικανός φοιτητής καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα

Τη Βόρεια Κορέα να απονείμει χάρη και να αφήσει ελεύθερο το συντομότερο τον Αμερικάνο φοιτητή Ότο Ουόρμπιερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για διάπραξη εγκλημάτων κατά του κράτους.

Ο Ουόρμπιερ, φοιτητής του πανεπιστημίου της πολιτείας της Βιρτζίνιας των ΗΠΑ, συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο με την κατηγορία της κλοπής ενός αντικειμένου με ένα μήνυμα προπαγάνδας για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ. Στη συνέχεια, ο Ουόρμπιερ «ομολόγησε» τα εγκλήματά του εναντίον του κράτους της Βόρειας Κορέας.

«Τώρα που ολοκληρώθηκε η ποινική δίκη του κυρίου Ουόρμπιερ, προτρέπουμε έντονα την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να του απονείμει χάρη και να τον αφήσει άμεσα ελεύθερο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η καταδίκη του Ουόρμπιερ είχε «καθαρά πολιτικά κίνητρα» και ότι ο φοιτητής χρησιμοποιήθηκε σαν «πιόνι».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητα αυστηρή» την ποινή που επιβλήθηκε στον Αμερικανό σπουδαστή, καλώντας για την άμεση αποφυλάκιση του.

Ο Τόνερ κάλεσε επίσης την Πιονγιάνγκ να απονείμει χάρη και να απελευθερώσει τον Ουόρμπιερ για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ αποθάρρυνε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Βόρεια Κορέα.