ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρομοκράτες λίγο πριν το μακελειό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (pics)

Οι τρομοκράτες λίγο πριν το μακελειό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (pics)

Φωτογραφία ντοκουμέντο των φερόμενων ως υπόπτων για το μακελειό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, από τις κάμερες ασφαλείας, έδωσε στη δημοσιότητα το βελγικό δίκτυο DH - Γιατί οι δύο φορούν γάντι; - Αναζητείται ο τρίτος με το καπέλο και τα λευκά ρούχα –Γεμάτη καρφιά και γυαλιά μία από τις βόμβες του πυροδοτήθηκε στο Ζαβεντέμ -Εντοπίστηκλε καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων -Έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων σε περιοχές της βελγικής πρωτεύουσας - Δύο συλλήψεις

Έντρομη και με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις αιματηρές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών

Ο εισαγγελέας του Βελγίου έκανε μάλιστα λόγο για «επιθέσεις αυτοκτονίας», λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου για το μακελειό στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνονται, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, τρεις πιθανοί δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο. Δύο από τους υπόπτους φορούν μόνο ένα γάντι στο αριστερό χέρι. Ισως να έκρυβαν εκει τους πυροκροτητές, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Πιστεύεται ότι οι δύο ανατινάχθηκαν, ενώ ο τρίτος διέφυγε και καταζητείται.

ss

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου απηύθυνε μάλιστα έκκληση να επικοινωνήσουν με τις αρχές τυχόν μάρτυρες που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον άνδρα με το καπέλο και τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, ο οποίος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ζητώντας πληροφορίες για τον ύποπτο, η αστυνομία δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό στο Twitter που αφορά καταζητούμενους, τη φωτογραφία ενός άνδρα με λευκό πουκάμισο και τζάκετ. Ο ύποπτος φοράει γυαλιά, σκούρο καπέλο και σπρώχνει ένα καροτσάκι αποσκευών στο οποίο είναι τοποθετημένος ένας μεγάλος, μαύρος σάκος.

«Ποιος γνωρίζει αυτόν τον άνδρα;», γράφει η λεζάντα.

Ο τρίτος ύποπτος για την επίθεση στο αεροδρόμιο φαίνεται σε υλικό που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές αρχές να φεύγει τρέχοντας από τον χώρο μετά την επίθεση.

«Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά», δήλωσε ο εισαγγελέας Φρέντερικ Φαν Λέου σε συνέντευξη τύπου.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.

«Διαφορετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλοί μάρτυρες επίσης δίνουν κατάθεση» διευκρίνισε ακόμα ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς» ώστε να συσχετιστούν οι σημερινές επιθέσεις με τα χτυπήματα στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου του 2015.

«Είναι πολύ νωρίς για να συνδέσουμε τις επιθέσεις αυτές με τις επιθέσεις στο Παρίσι», τόνισε προς τους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ο καμικάζι χρησιμοποίησε βόμβες με καρφιά και γυαλιά

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας του Βέλγιου, στη βόμβα που πυροδοτήθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, οι δράστες είχαν βάλει καρφιά και γυαλιά με στόχο να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο συλλήψεις.

terr

Όμως, δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής το εάν οι δύο άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι - ώρα Ελλάδος - στο κέντρο των Βρυξελλών, έχουν κάποια σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε δύο σταθμούς της πόλης.

Οι συλλήψεις έγιναν κοντά στο Nord Station.

Επί του παρόντος, τέσσερις άνδρες θεωρείται ότι ανήκουν στο δίκτυο του Αμπντεσλάμ κι εξακολουθούν να καταζητούνται από τις Αρχές.

aa

Πρόκειται για τον Najim Laachraoui, 24 ετών, το DNA του οποίου εντοπίστηκε σε σημεία εκρήξεων στο Παρίσι, τον 30χρονο, Mohamed Abrini, παιδικό φίλο του Αμπντεσλάμ, ο ρόλος του οποίου στις επιθέσεις στο Παρίσι παραμένει ασαφής και τους Khalid και Ibrahim el-Bakraoui, δύο αδέρφια τα οποία έχουν κατά καιρούς νοικιάσει διάφορες κρυψώνες που έχουν φιλοξενήσει τρομοκράτες.

Έρευνες σε περιοχές της βελγικής πρωτεύουσας για τον εντοπισμό υπόπτων

Στο μεταξύ, έρευνες πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη σε σταθμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, προκαλώντας, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής το θάνατο 34 ατόμων.

Παράλληλα, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα για τις δύο επιθέσεις.

Οι πληροφορίες πάντως ότι εκκενώθηκε το παλάτι στο κέντρο των Βρυξελλών μετά τις βομβιστικές επιθέσεις δεν επιβεβαιώνονται, ωστόσο ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη έχουν συγκλονιστεί αν και παραμένει άγνωστο αν το βασιλικό ζεύγος βρισκόταν σήμερα στο παλάτι.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρων πάνω απο το κέντρο της πόλης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις