ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Έτσι χτύπησαν οι τζιχαντιστές στην καρδιά της Ευρώπης

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Έτσι χτύπησαν οι τζιχαντιστές στην καρδιά της Ευρώπης

Τουλάχιστον 34 είναι οι νεκροί, και περισσότεροι από 250 είναι οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης (22/3) στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ, κοντά στην έδρα της ΕΕ.

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις χθεσινές επιθέσεις. «Όλες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

zaventem2

Δείτε εδώ όλο το χρονικό του μακελειού που πάγωσε την Ευρώπη

Συνελήφθη ο καταζητούμενος τρομοκράτης

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Dernière Heure, ο τρίτος τρομοκράτης, Najim Laachraoui, που καταζητούταν σε σχέση με τις πολύνεκρες επιθέσεις χθες στις Βρυξέλλες, συνελήφθη από την αστυνομία.


Ταυτοποιήθηκαν οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας

Όπως μετέδωσε το δημόσιο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, οι βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου είναι οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι. Πρόκειται για κατοίκους Βρυξελλών και άτομα τα οποία είναι γνώριμα στην αστυνομία καθώς έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινικά αδικήματα.

Ο 30χρονος Χαλίντ, είχε νοικιάσει -με ψεύτικο όνομα- το διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την περασμένη Τρίτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι οι δύο αδελφοί έδρασαν σε δύο διαφορετικά σημεία, ο ένας φέρεται να διέπραξε την επίθεση στο αεροδρόμιο, και ο άλλος να ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό, στο σταθμό Μάλμπεκ όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

Δύο οι καμικάζι, ένας τρίτος ύποπτος αναζητείται

zaventem3 copy copy

Οι βελγικές αρχές αναζητούν έναν άνδρα που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία ενώ περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους που όπως όλα δείχνουν ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

«Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά» δήλωσε ο Φρέντερικ Φαν Λέου σε συνέντευξη Τύπου. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.

Η βελγική εφημερίδα DH, έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του καταζητούμενου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον 25χρονο Ναζίμ Λαχράουι, ο οποίος καταζητούνταν ήδη από τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Το DNA του Λαχράουι βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, και ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο με τον συλληφθέντα Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

ssasds

Ο καμικάζι χρησιμοποίησε βόμβες με καρφιά και γυαλιά

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας του Βέλγιου, στη βόμβα που πυροδοτήθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, οι δράστες είχαν βάλει καρφιά και γυαλιά με στόχο να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Έρευνες σε περιοχές της βελγικής πρωτεύουσας για τον εντοπισμό υπόπτων

Στο μεταξύ, ολονύκτιες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες ώρες που σημειώθηκαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα για τις δύο επιθέσεις.
Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από το κέντρο της πόλης.

Ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.

bel3

ΕΕ: Επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία της Ευρώπης

Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία» της Ευρώπης κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και η ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, σε κοινή δήλωσή τους.

«Η ΕΕ θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες» τονίζουν οι 28, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι «στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». Προσθέτουν , επίσης, ότι αυτή η επίθεση ενισχύει τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανοχή.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι τα ευρωπαϊκά όργανα φιλοξενούνται στο Βέλγιο χάρη στη γενναιοδωρία της βελγικής κυβέρνησης και του βελγικού λαού, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο βελγικό κράτος και την αλληλεγγύη τους για να αντιμετωπίσουν «μαζί την απειλή αυτή», «με κάθε μέσο».

c89db44cd5d449b896ed9bea86d1055d 0
bel4 copy

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε τις «στυγερές επιθέσεις» οι οποίες «έπληξαν την καρδιά του Βελγίου και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντιδρώντας στις πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες στις Βρυξέλλες.

Ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς, «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου».

«Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε, «ότι το Βέλγιο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιδρούν στο μίσος και στη βία των οποίων έγιναν θύματα σήμερα με μια ειλικρινή και διαρκή δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Το χρονικό των επιθέσεων στο Βέλγιο

Όσα συνέβησαν τις κρίσιμες ώρες στις Βρυξέλλες (ώρα Βελγίου)

8.45 Πρώτες πληροφορίες για τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Zαβεντέμ

8.59 Αποσαφηνίζεται ότι πρώτα ακούστηκαν πυροβολισμοί στην αίθουσα αναχωρήσεων του Zαβεντέμ και ακολούθησαν οι δύο εκρήξεις

9.10 Το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει κατά μία βαθμίδα (στο 4) που είναι το υψηλότερο σημείο

9.11 Έκρηξη στον σταθμό μετρό Mαλμπεκ σε σταθμευμένο συρμό της αμαξοστοιχίας, με ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών και δεκάδες τραυματίες

9.17 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός των Βρυξελλών, ενώ σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ αναφέρει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή είναι η περίθαλψη των τραυματισμένων

9.28 Το μετρό των Βρυξελλών διακόπτει την λειτουργία του, οι επιβάτες κατεβαίνουν από τους συρμούς και οι χώροι εκκενώνονται

9.45 Φήμες για έκρηξη στον σταθμό του μετρό Αρ Λουά.

9.48 Ενεργοποιείται το σχέδιο συναγερμού για την περίθαλψη των δεκάδων τραυματιών στα νοσοκομεία των Βρυξελλών

9.49 Επιβεβαιώνεται ότι οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο ανέρχονται σε 13, ενώ οι βαριά τραυματίες σε 35

9.54 Εκκενώνεται ο χώρος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών

9.56 Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Mισέλ, ενώ η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη

10.06 Εκατοντάδες εργαζόμενοι και ταξιδιώτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τον χώρο του αεροδρομίου

10.09 Σύσταση του Κέντρου Κρίσης προς τους πολίτες να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην κυκλοφορούν

10.10 Αποσαφηνίζεται ότι η μία από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας

10.11 - 10.14 Εκκενώνεται το Κοινοβούλιο και το Πρωθυπουργικό Γραφείο

10.20 Πέφτει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω κινητών καθίσταται αδύνατη

10.22 Όλα τα Μέσα μαζικής μεταφοράς των Βρυξελλών διακόπτουν την λειτουργία τους, οι σταθμοί μετρό παραμένουν κλειστοί, ενώ τα σχολεία κλείνουν τις πόρτες τους

10.26 Επιβεβαιώνεται ότι από την έκρηξη στον σταθμό μετρό Mαλμπεκ υπάρχουν τραυματίες

10.38 Δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού, ο οποίος καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια ή τον χώρο εργασίας τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους

10.42 Διακόπτει την λειτουργία του το μετρό του Σαρλρουά.

10.45 Κλείνουν για λόγους ασφαλείας όλα τα τούνελ των Βρυξελλών

10.47 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αμβέρσας

10.58 Για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται όλα τα δικαστικά μέγαρα των Βρυξελλών

11.06 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Οστάνδης

11.12 Δέκα οι νεκροί από την έκρηξη στον σταθμό Mαλμπεκ

11.23 Νέα έκρηξη ακούγεται στο κέντρο των Βρυξελλών κοντά στα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών

11.26 Η Brussels Airlines διακόπτει τις πτήσεις της

11.32 Νέα έκκληση απευθύνει η βελγική αστυνομία προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους

11.37 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας

11.38 1000 στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των Βρυξελλών

11.50 «Συνέβη αυτό που φοβόμασταν», αναφέρει σε συνέντευξη τύπου ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ μιλώντας για «βομβιστές αυτοκτονίας» που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Zαβεντέμ και το Mαλμπέκ. Μίλησε για «μαύρη μέρα» για το Βέλγιο, διαβίβασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και συνέστησε στους πολίτες να επιδείξουν «ψυχραιμία και αλληλεγγύη».

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb.gr



Σχετικές ειδήσεις