ΚΟΣΜΟΣ

Επελαύνει ο συριακός στρατός στην Παλμύρα (vid)

Επελαύνει ο συριακός στρατός στην Παλμύρα (vid)

Η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην Παλμύρα, καθώς ο στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την πόλη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στρατιώτες έφθασαν στην «καρδιά» της Παλμύρας, ανέφερε το δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι Ikhbariya, το οποίο μετέδωσε πλάνα ακριβώς έξω από την ιστορική πόλη η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους από τον Μάιο του 2015.

«Εγκαταλείψτε την πόλη»

«Οι τζιχαντιστές κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους αμάχους να φύγουν επειδή οι μάχες έφθασαν στα προάστια της πόλης», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η προώθησή τους επιβραδύνεται, ωστόσο, από εκρηκτικούς μηχανισμούς που αφήνει το ISIS στους αγρούς γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, στην Παλμύρα παραμένουν περίπου 15.000 από τους 70.000 κατοίκους αυτής της πόλης στην κεντρική Συρία, που αποκαλείται το «Μαργαριτάρι της Ερήμου».

«Μόνον οι πιο φτωχοί δεν μπόρεσαν να φύγουν νωρίτερα», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο στρατός και οι προσκείμενες στο καθεστώς πολιτοφυλακές, που ανακατέλαβαν τους λόφους στα προάστια της πόλης, βρίσκονταν σήμερα αντιμέτωποι με τους τζιχαντιστές στα όρια της συνοικίας Χάι αλ-Γκαρφ νοτιοδυτικά της Παλμύρας, ενώ η συριακή και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στον τομέα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στην Παλμύρα και έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο του λόφου Αλ-Ταρ δυτικά της πόλης», μετέδωσε από την πλευρά της η συριακή δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη στρατιωτική πηγή.

Μετά την κατάληψη της Παλμύρας, το ISIS κατέστρεψε πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς αυτής της αρχαίας πόλης που ανήκει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Η ανακατάληψή της θα επιτρέψει στο καθεστώς να προωθηθεί περαιτέρω στα ανατολικά στη συριακή έρημο προς τη μεθόριο με το Ιράκ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, στους οποίους δεν εφαρμόζεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία που κηρύχθηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

Θα ανακατασκευαστούν οι κατεστραμμένοι ναοί στην Παλμύρα

Ο διευθυντής των Αρχαιοτήτων και των Μουσείων της Συρίας δήλωσε σήμερα πως οι δύο ναοί που κατέστρεψε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην Παλμύρα θα ανακατασκευαστούν μετά την «επικείμενη απελευθέρωση» της πόλης.

Τον Αύγουστο, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν με εκρηκτικά δύο από τους πιο ωραίους ναούς της Παλμύρας, εκείνον του θεού Βήλου και τον ναό του Βάαλ. Στη συνέχεια μετέτρεψαν σε ερείπια πολλούς επιτάφιους πύργους και την περίφημη Αψίδα του Θριάμβου.

«Τρομάζω στη σκέψη ότι θα ανακαλύψω και άλλες πιο σημαντικές καταστροφές, ελπίζω να μην ζήσω άλλον έναν εφιάλτη ανακαλύπτοντας την πραγματικότητα», δήλωσε ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

«Είναι βέβαιο, θα ανακατασκευάσουμε τους δύο ναούς υπό την επίβλεψη της Unesco και άλλων διεθνών οργανισμών», πρόσθεσε. «Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τη ζωή στην Παλμύρα όπως ήταν προηγουμένως».

Σύμφωνα με τον Αμπντελκαρίμ, ο οποίος είπε πως θα πάει στην Παλμύρα μόλις ο στρατός πάρει τον έλεγχο, η πόλη με ιστορία άνω των 2.000 ετών, «δεν είναι μόνο συριακή πολιτιστική κληρονομιά αλλά μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά που μοιραζόμαστε».

«Η απελευθέρωση της Παλμύρας θα μπει στην Ιστορία, σε κάθε περίπτωση σε εκείνην της Μέσης Ανατολής, γιατί έχει επιτρέψει να διασωθεί ένας πολιτισμός που απειλούνταν με εξαφάνιση», εκτίμησε. «Για εμένα, είναι εξίσου σημαντική με την απελευθέρωση της Νορμανδίας (1944) από τους Συμμάχους στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

Σχετικές ειδήσεις