ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο – ντοκουμέντο: Έτσι προσπάθησαν οι πραξικοπηματίες να σκοτώσουν τον Ερντογάν (vids+pics)

Βίντεο – ντοκουμέντο: Έτσι προσπάθησαν οι πραξικοπηματίες να σκοτώσουν τον Ερντογάν (vids+pics)

Από του Χάρου τα δόντια και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κατάφερε να ξεφύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με πραξικοπηματίες που είχαν αποστολή να τον δολοφονήσουν.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Reuters ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος δύο τουρκικά F-16 που ελέγχονταν από τους πραξικοπηματίες παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, ένα βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση εξουδετέρωσής του είδε το φως της δημοσιότητας.

Σαράντα στρατιώτες – κομάντο, οι οποίοι επέβαιναν σε τρία ελικόπτερα, απογειώθηκαν από στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων της Σμύρνης με κατεύθυνση το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε τις τελευταίες έξι ημέρες ο Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, προκειμένου να τον βγάλουν «εκτός παιχνιδιού». Πλάνα μάλιστα από την επιχείρηση δημοσίευσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η εισβολή των στρατιωτών στο ξενοδοχείο

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να διαφύγει, γλιτώνοντας μέχρι και από ρουκέτα που εκτόξευσαν οι στρατιώτες, καθώς ενημερώθηκε στο παρά πέντε από τις μυστικές υπηρεσίες!

Αρχικά μετακινήθηκε σε άλλο κτήριο κοντά στο ξενοδοχείο, ενώ αναπτύχθηκαν γύρω του περίπου 100 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι έδωσαν μάχη με τους κομάντο, πριν μεταφερθεί στο προεδρικό αεροσκάφος (που ήταν έτοιμο για απογείωση), με ελικόπτερο.

Δείτε εικόνες από το ξενοδοχείο

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, αφού ο «Σουλτάνος» με μια κίνηση-ματ απηύθυνε διαδικτυακή έκκληση από τον αέρα του CNN Turk, μέσω Facetime, στους πολίτες να αντισταθούν και να βγουν στους δρόμους…

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όπλα και στολές (παραπάνω βίντεο) που, σύμφωνα με το Anadolu, ανήκουν στους πραξικοπηματίες οι οποίοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν, βρέθηκαν κοντά στο ξενοδοχείο του.

Τα σημάδια, επίσης, από τις σφαίρες στους χώρους του μαρτυρούν «βροχή» από πυροβολισμούς.

erdogan4

Αυτό ωστόσο που δεν ήταν γνωστό είναι το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στον αέρα κατά την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν από τη Μαρμαρίδα (Μαρμαρίς) στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τη στιγμή που το προεδρικό αεροσκάφος βρισκόταν εν πτήσει, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών, άρχισαν να το «παρενοχλούν».

Το «θρίλερ» στον αέρα κράτησε για αρκετή ώρα, ενώ ήταν διάχυτος ο φόβος ότι τα δύο F-16 θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να καταρρίψουν το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Ερντογάν.

Τελικώς, δεν υπήρξε καμία περαιτέρω επιθετική κίνηση σε βάρος του προεδρικού αεροσκάφους, το οποίο λίγο αργότερα προσγειώθηκε στον αερολιμένα «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους, ενώ άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο», είπε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος και συμπλήρωσε «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ... αυτό είναι ένα μυστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι στη σκιά της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, οι νεκροί στη γειτονική χώρα έχουν ξεπεράσει τους 290, οι τραυματίες είναι πάνω από 1.400, ενώ ήδη οι τουρκικές Αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες χιλιάδες άτομα, με το καθεστώς Ερντογάν να επιχειρεί μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλους τους τομείς του τουρκικού κράτους.

Σχετικές ειδήσεις