Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου: «Δολοφόνος και ληστής ο Τσε Γκεβάρα»

Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου: «Δολοφόνος και ληστής ο Τσε Γκεβάρα»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις στα κοινωνικα δίκτυα, ενώ κριτική στις δηλώσεις Καχραμάν άσκησαν και βουλευτές τόσο από το Ρεπουμπλικανικό (CHP), όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα (HDP).

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαίλ Καχραμάν χαρακτήρισε «δολοφόνο» και «ληστή», τον Αργεντινό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, κατακρίνοντας την επιλογή, όπως είπε της νεολαίας, να «φορά» την εικόνα του σε μπλουζάκια και κονκάρδες.

«Ο Τσε ήταν μια φονική προσωπικότητα που σκοτώθηκε σε ηλικία 39 ετών, προβαίνοντας σε εκτελέσεις ανθρώπων. Ήταν αντάρτης. Ένας ληστής που ενεπλάκη σε δραστηριότητες στην Βολιβία, την Κούβα και τη Νότιο Αμερική και δεν μπορεί να κοσμεί το κολάρο και το στήθος των μαθητών στα σχολεία μου», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σε εορταστικό πρόγραμμα στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Δεν έχει καμιά σχέση με εμάς, με τις ρίζες μας, με την ιστορία μας», συμπλήρωσε ο Καχραμάν προτείνοντας παράλληλα στους νέους Τούρκους να ντύνονται με απεικονίσεις ηρώων από την εθνική ιστορία της Τουρκίας.

«Είναι περίεργο που όλος ο κόσμος γνωρίζει τον Μωάμεθ τον Πορθητή και η Τουρκία όχι», είπε τονίζοντας τη σημασία του να εμφυσήσει και να εμπνεύσει κανείς την αγάπη για την τουρκική ιστορία στους νέους.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού κοινοβουλίου είχε προκαλέσει οργή, καθώς σε μία συνέντευξή του είχε προτείνει να αφαιρεθεί από το σύνταγμα της Τουρκίας η «αρχή του κοσμικού κράτους». «Είμαστε μία μουσουλμανική χώρα και ως τέτοια, θα πρέπει να έχουμε θρησκευτικό σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα ωστόσο, προσπάθησε να «απαλύνει» τα όσα είπε, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις πάνω στο νέο Σύνταγμα τονίζοντας την ανάγκη, να υπάρξει ένας «σαφής ορισμός του κοσμικού κράτους» στο νέο Σύνταγμα.