Ουγγαρία: Η μεγάλη αποχή ακύρωσε το «όχι» του δημοψηφίσματος για το προσφυγικό

Newsbomb

Ουγγαρία: Η μεγάλη αποχή ακύρωσε το «όχι» του δημοψηφίσματος για το προσφυγικό

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θέλει να δώσει νομική ισχύ στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και προτείνει «μια αναθεώρηση του Συντάγματος» για να αντανακλαστεί η λαϊκή βούληση, κατά δηλώσεις που έκανε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπέστη πλήγμα την Κυριακή (02/10) καθώς το δημοψήφισμα το οποίο οργάνωσε για να καταψηφιστεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, παρά την επικράτηση του «όχι» με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι έγκυρο, ελλείψει επαρκούς συμμετοχής.

Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά (98,32%) την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων, όμως ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής ώστε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα με ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από το 45% και οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Απαιτείτο συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων ώστε το δημοψήφισμα να θεωρεί έγκυρο.

Έπειτα από μια εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης -η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας- και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα.

«Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, κι απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα (της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος με το δημοψήφισμα αυτό επιδίωκε να θέσει υπό αμφισβήτηση την διακυβέρνηση της ΕΕ, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία», επέμεινε.

Ο Όρμπαν τόνισε ότι ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διαμέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ. Αλλά δεν διαθέτουν μέσα για να αναγκάσουν τη Βουδαπέστη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αμφισβητούν ανοιχτά το σχέδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε το σύστημα των ποσοστώσεων χαρακτηρίζοντάς το «μη ρεαλιστικό» και επικίνδυνο για τη συνοχή της ΕΕ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών που τάσσονται εναντίον της μετανάστευσης σε μια Ευρώπη η οποία οδεύει στις κάλπες, από τη Γαλλία ως την Αυστρία και τη Γερμανία, ο Όρμπαν δήλωσε χθες «υπερήφανος» που οι Ούγγροι έγιναν «οι πρώτοι» που εκφράστηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την υποδοχή των προσφύγων, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών».

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το εκλογικό σώμα στην Ουγγαρία να απόσχει ή να ψηφίσει άκυρο, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία φόβου» στη χώρα.

Ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς Γιόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, αντίπαλος του Όρμπαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018, απαίτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν»

Αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος κατά των προσφύγων στην Ουγγαρία, το οποίο όμως ανακηρύχθηκε άκυρο λόγω της μικρής συμμετοχής των πολιτών.

Ο ίδιος, κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε, πως αν το δημοψήφισμα ήταν νομικά έγκυρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δήλωνε ότι «λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα». «Και τώρα λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα», συνέχισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας ωστόσο, πως η Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν». «Το δημοψήφισμα ανακηρύχθηκε νομικά άκυρο από τις αρμόδιες αρχές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην ουγγρική κυβέρνηση να χειριστεί το αποτέλεσμα.

Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν επαναλαμβάνοντας πως ακόμα κι αν ήταν νομικά έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα αφορούσε «μελλοντικές αποφάσεις» και πως είναι υποχρέωση όλων των κρατών - μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κινηθεί νομικά η Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας για τη μη μετεγκατάσταση των 1300 προσφύγων που της αναλογούν όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά την οποία επισημαίνεται πως η Επιτροπή «διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει δράση» κατά των χωρών που δεν εφαρμόζουν την απόφαση.

Εξάλλου, η αρμόδια για ζητήματα μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε, πως σε συνέχεια της επιστολής που έχουν στείλει κάποιες χώρες καταγγέλλοντας την άρνηση της Ουγγαρίας να δεχθεί πίσω αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, «η Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές αναφορικά με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved