ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις Παρίσι: Οι δικηγόροι του Αμπντεσλάμ αποχωρούν από τη νομική υπεράσπιση του

Τρομοκρατικές επιθέσεις Παρίσι: Οι δικηγόροι του Αμπντεσλάμ αποχωρούν από τη νομική υπεράσπιση του

Οι δικηγόροι του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μοναδικού επιζώντα τρομοκράτη, από την ομάδα των φανατικών τζιχαντιστών του ISIS που έκανε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους, δήλωσαν σήμερα ότι διακόπτουν οριστικά την υπεράσπιση του.

Ο ίδιος, που κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης κοντά στο Παρίσι, από τη σύλληψη του στις αρχές του χρόνου, δεν επιθυμεί να μιλήσει σε κανέναν, ενώ δε θέλει νομική εκπροσώπηση δήλωσαν οι δικηγόροι του, Φρανκ Μπερτόν και Σβεν Μέρι στην τηλεόραση BFM.

«Έχουμε πειστεί και μας έχει πει ότι δε θα μιλήσει και θα κάνει χρήση του δικαιώματος να παραμείνει σιωπηλός. Τι μπορούμε να κάνουμε; Έχω δηλώσει από την αρχή ότι αν ο πελάτης μου παραμείνει σιωπηλός, θα παραιτηθώ από την υπόθεση», δήλωσε ο Μπερτόν.

«Όταν κανείς έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται εδώ για να κάνει κοινωνικές επισκέψεις στη φυλακή, εκείνη τη στιγμή πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», πρόσθεσε ο Μαρί.

Σύμφωνα με τον Μπερτόν, ο Αμπντεσλάμ «έγραψε στον ανακριτή για να τον ενημερώσει ότι δεν θέλει πλέον να εκπροσωπείται. Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία του στη Γαλλία, είχε μάλιστα πει στον δικαστή: θα μιλούσε στο τέλος. Τον είδα περίπου δέκα φορές, μιλούσαμε τακτικά στο τηλέφωνο. Σήμερα, αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του αντιτρομοκρατικού δικαστή. Πιστεύω πως δεν θα έχει άλλον δικηγόρο. Δεν το επιθυμεί πλέον. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ εγκαταλείπει. Είναι σαν αυτοκτονία, φοβάμαι», δήλωσε ο Μπερτόν σε συνέντευξή του στον Nouvel Observateur.

Κατηγορούμενος για τρομοκρατικές δολοφονίες και κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν 130 θανάτους, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης από τις 27 Απριλίου σε μια φυλακή νότια του Παρισιού και παρακολουθείται μέσω βίντεο 24 ώρες το 24ωρο.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε προσπαθήσει, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναστείλει αυτό τον πρωτόγνωρο για τη Γαλλία μηχανισμό, όμως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του στα τέλη Ιουλίου, εκτιμώντας πως ο «ασυνήθιστος χαρακτήρας των τρομοκρατικών πράξεων» για τις οποίες διώκεται «απαιτεί να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις».

Μοναδικός επιζών από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, αρνείται επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστή κατά της τρομοκρατίας στον οποίο έχει ανατεθεί η έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σεν-Ντενί, ένα βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας. Κάνει χρήση του δικαιώματος να παραμείνει σιωπηλός στη διάρκεια της ανάκρισης.

Σκιές εξακολουθούν να περιβάλλουν τον ακριβή ρόλο του Αμπντεσλάμ τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου.

Αφού συνόδευσε με το αυτοκίνητο τρεις καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο Σεντ-Ντενί, όπου διεξαγόταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Στάδιο της Γαλλίας, προφανώς περιπλανήθηκε στο Παρίσι στη διάρκεια της νύχτας.

Την επομένη φυγαδεύτηκε από δύο φίλους που ήρθαν να τον αναζητήσουν από το Βέλγιο.