ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στο Ιράκ: Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για απελευθέρωση της Μοσούλης –Πως θα αντιδράσει η Τουρκία;

Ένταση στο Ιράκ: Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για απελευθέρωση της Μοσούλης –Πως θα αντιδράσει η Τουρκία;

Ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε σήμερα (15/10) ότι είναι καιρός να αρχίσει η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες.

Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ετοιμάζονται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μάχη της Μοσούλης, προπύργιο του ISIS στο Ιράκ, που ελέγχει την πόλη από τον Ιούνιο 2014.

«Ήρθε η ώρα να αρχίσει η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης», έγραψε στο Twitter ο Μασούντ Μπαρζανί. «Όλες οι προετοιμασίες για τη μάχη της απελευθέρωσης της Μοσούλης έχουν ολοκληρωθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της κουρδικής αυτόνομης περιοχής του Ιράκ.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, η αναγγελία της οποίας αναμένεται εδώ και μέρες, εμφανίζεται περίπλοκη, λόγω της συμμετοχής σε αυτήν ετερόκλιτων ή και αντίπαλων στρατιωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η επιχείρηση είναι πιθανόν να προκαλέσει σοβαρή και ευρεία ανθρωπιστική κρίση δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κατοίκων που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενδεχομένως θα εκτοπισθούν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι η Τουρκία η οποία θεωρεί ότι έχει «ιστορικά δικαιώματα» στη Μοσούλη, καθώς η πόλη απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορά της, ενώ παράλληλα δεν θέλει να δει τη δημιουργία ενός ισχυρού προπυργίου των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Ρoή Ειδήσεων