ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η μάχη στο νέο Κογκρέσο ξεκινάει – «Ξηλώνουν» έναν-έναν τους νόμους Ομπάμα

ΗΠΑ: Η μάχη στο νέο Κογκρέσο ξεκινάει – «Ξηλώνουν» έναν-έναν τους νόμους Ομπάμα

Αμερικανικές εκλογές: Το αμερικανικό Κογκρέσο συνέρχεται σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεσή του και τον έλεγχο των ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία, έτοιμο να καταργήσει μεγάλα τμήματα του ασφαλιστικού νόμου του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να επαναφέρει σε προηγούμενο καθεστώς κανονισμούς για το περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, χωρίς να αποκλείονται και οι διαμάχες γύρω από τις επιλογές του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο.

Παρά την υπόσχεσή του να ενώσει μια βαθιά διαιρεμένη χώρα, ο Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ηγούμενος ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο από τις πρώτες μέρες κιόλας θα προωθήσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο χωρίς ιδιαίτερη - ίσως και καμία - υποστήριξη από τους δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, (2/1) ο Τραμπ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας με λιγότερο από τους μισούς Αμερικανούς να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί μια διεθνή κρίση, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις με σύνεση ή να αποτρέψει σημαντικά ηθικά ολισθήματα στην κυβέρνησή του.

Ηγετικά στελέχη των δημοκρατικών προειδοποίησαν ότι επίκειται μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ομπάμα (το Affordable Care Act, γνωστό εν συντομία ως "Obamacare"), ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 13,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το οποίο στοχεύει στην ιατρική κάλυψη οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων και στην επέκταση της κάλυψης για άλλους ασφαλισμένους.

Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο, Τετάρτη (4/1), με τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να συζητήσουν στρατηγικές ώστε να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ρεπουμπλικανών στο πρόγραμμα.

Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πένς θα συναντηθεί με τους ρεπουμπλικανούς της Βουλής την ίδια μέρα για να τους συσπειρώσει με σκοπό την κατάργηση του προγράμματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να προωθήσουν νομοσχέδια στο Κογκρέσο με διαδικασίες που δεν απαιτούν τη συναίνεση των δημοκρατικών. Με νομοσχέδιό τους το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί αναμένεται να καταργηθεί το Obamacare, αλλά και να αναβάλλει την εφαρμογή των αλλαγών για δύο ή τρία χρόνια ενώ διατηρείται μέρος του νόμου.

«Θα πολεμήσουμε τόσο σκληρά όσο ποτέ για να προστατέψουμε το ACA (από τα αρχικά του νομοσχεδίου Ομπάμα)», είπε ο βουλευτής Στένι Χόγιερ, δεύτερος τη τάξει δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Χόγιερ και η επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόσι είπαν ότι θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου για το Obamacare, εξηγώντας τους τις επιπτώσεις από την κατάργησή του οι οποίες θα ζημιώσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Επί πολλά χρόνια, οι ρεπουμπλικανοί βάλλουν ενάντια στο πρόγραμμα, επιμένοντας ότι είναι ανέφικτο και ότι εμποδίζει την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν νόμο κατάργησής του.

Μάχη και για τους υποψηφίους

Στη Γερουσία, οι γερουσιαστές δεν θα έχουν μόνο νομοσχέδια να επεξεργαστούν με τον νέο χρόνο, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο καθήκον να συζητήσουν και να επικυρώσουν τους αναρίθμητους υποψήφιους που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο καθώς και για άλλα ανώτατα αξιώματα στη νέα κυβέρνηση.

Η Γερουσία αναμένεται επίσης να λάβει και την προτεινόμενη υποψηφιότητα για την πλήρωση της κενής θέσης στον αντίστοιχο 'Αρειο Πάγο των ΗΠΑ, το οποίο θα σημάνει την απαρχή πολέμου μεταξύ των κομμάτων.

Ο διαπρεπής γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν έχει προειδοποιήσει ότι ο Ρεξ Τίλερσον, επιλογή του Τραμπ για υπουργό Εξωτερικών, θα χρειαστεί να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τίλερσον, ο οποίος ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην εταιρεία Exxon Mobil, έχει ασχοληθεί σε επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία και αντιτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της υπερδύναμης για την επέμβασή της στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, οι δημοκρατικοί αναμένεται να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα του ρεπουμπλικανού Τζεφ Σέσσιονς για τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Αμερικής, εν μέρει λόγω της αντίθεσής του στη μετανάστευση και λόγω δηλώσεών του στο παρελθόν που δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε μειονότητες.

Δεδομένης επίσης της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ να «αποξηράνει το βούρκο» ειδικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα την επιρροή της Γουόλ Στριτ, οι δημοκρατικοί παίρνουν θέση μάχης για την υποψηφιότητα του Στίβεν Μνούτσιν για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Μνούτσιν είναι επιτυχημένος επενδυτής ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, ο οποίος εργάστηκε πάνω από 17 χρόνια στον Όμιλο Goldman Sachs.

Παρόλες τις δυσκολίες, όμως, αναμένεται ότι ο Τραμπ θα αποσπάσει την έγκριση των περισσότερων, αν όχι όλων, των υποψηφίων του.

Εκτός από την κατάργηση του Obamacare, οι ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν επίσης και την ανάκληση ή εμπόδιση εφαρμογής κανονισμών που στοχεύουν στον έλεγχο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική νομοθεσία που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την απειλούμενη κατάρρευση της Γουόλ Στριτ πριν από μερικά χρόνια.

Ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο οποίος έχει δώσει έντονες μάχες εναντίον του Ομπάμα τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει προειδοποιήσει τους ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του να μην υποπέσουν σε υπερβολές μετά τις νίκες τους στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη με το κανάλι Educational Television της πολιτείας Κεντάκι στις 19 Δεκεμβρίου, δήλωσε, «Δεν είναι καθόλου καιρός για ύβρη» καθώς και «δεν μπορώ να κάνω πολλά (διαδικαστικά) με τους ρεπουμπλικάνους μόνο, στην αμερικανική Γερουσία».

Ενώ είχε καλέσει επανειλημμένα για την «εκρίζωση» του Obamacare, ο Μακ Κόνελ είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι οι κύριες προτεραιότητές του για τη νέα περίοδο του Κογκρέσου είναι να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην αμερικανική οικονομία, και να επιτευχθούν αλλαγές στον φορολογικό κώδικα ώστε να σταματήσουν να μεταφέρουν οι εταιρείες τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις