ΚΟΣΜΟΣ

Η Εισαγγελία Μανχάταν παραδίδει την «παράνομη» σαρκοφάγο σε Ελλάδα

Η Εισαγγελία Μανχάταν παραδίδει την «παράνομη» σαρκοφάγο σε Ελλάδα

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ και ο ομογενής βοηθός εισαγγελέας – έφεδρος συνταγματάρχης, Μάθιου Μπογδάνος, το μεσημέρι της Παρασκευής θα παραδώσουν στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα τη μαρμάρινη σαρκοφάγο που προέρχεται από την Ελλάδα και η οποία είχε εξαχθεί παράνομα.

Η μαρμάρινη σαρκοφάγος, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», έχει παραστάσεις από τον Τρωικό Πόλεμο και κατασχέθηκε από την Εισαγγελία του Μανχάταν από την γκαλερί «Royal-AthenaGalleries».

Ο γενικός πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας μιλώντας στον «Εθνικός Κήρυκας Ν. Υόρκης.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία, θα υπογράψει το πρωτόκολλο και τελικά θα παραλάβει την σαρκοφάγο και θα δρομολογήσει τη διαδικασία επαναπατρισμού της.

Αναφερόμενος στο γεγονός, τόνισε ότι «ο επαναπατρισμός της σαρκοφάγου αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και όλων των άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων που με παράνομο τρόπο κρατούνται σε γκαλερί και μουσεία του εξωτερικού».

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Εισαγγελέα Σάιρους Βάνς και τον ομογενή Μάθιου Μπογδάνο που όχι μόνο κατέσχεσαν την σαρκοφάγο, αλλά και θα την παραδώσουν ενώπιον των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένης της «New York Times», της «Wall Street Journal» και τηλεοπτικών δικτύων.

Είναι η δεύτερη φορά που η Εισαγγελία του Μανχάταν παραδίδει στην Ελληνική Δημοκρατία κλοπιμαία μνημεία του ελληνικού πολιτισμού και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο.

Τον Αύγουστο του 2014, όπως είχε σημειώσει ο «Ε.Κ.», η Εισαγγελία του Μανχάταν παρέδωσε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλο πέντε, τα οποία επαναπατρίστηκαν και εκτίθενται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις έπαιξε ο ομογενής βοηθός Εισαγγελέας Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος είχε ηγηθεί και των τιτάνιου έργου για τη διάσωση των θησαυρών του Μουσείου της Βαγδάτης.

Καταλυτικό ρόλο, όπως είχε αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυξ», έπαιξαν και ισχυρά στοιχεία που διέθεσε ο Ελληνας αρχαιολόγος, Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος αναζητά κλεμμένες αρχαιότητες και εμποδίζει την παράνομη πώλησή τους.

Την σαρκοφάγο την εντόπισε ο Δρ. Τσιρογιάννης, ο οποίος ζει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο οποίος ενημέρωσε την Interpol και την Εισαγγελία του Μανχάταν.

Σχετικές ειδήσεις