ΚΟΣΜΟΣ

«Θερμό» επεισόδιο στο Γιβραλτάρ: Βρετανικό πολεμικό καταδίωξε ισπανική κανονιοφόρο (vid)

«Θερμό» επεισόδιο στο Γιβραλτάρ: Βρετανικό πολεμικό καταδίωξε ισπανική κανονιοφόρο (vid)

Ένταση επικράτησε στα στενά του Γιβραλτάρ μεταξύ δύο πολεμικών σκαφών της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μια κανονιοφόρος του ισπανικού πολεμικού ναυτικού μπήκε στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ και καταδιώχθηκε από βρετανικά πολεμικά σκάφη.

Το πλοίο Infanta Christina έπλευσε το μεσημέρι στα νερά του Γιβραλτάρ αλλά βρετανικά πολεμικά σκάφη τα οποία περιπολούν διαρκώς γύρω από τον βράχο, το εκδίωξαν.

Το περιστατικό συνέβη, λίγες ώρες αφότου ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς συνέστησε στη Βρετανία «ψυχραιμία» και απαίτησε να αποδοθεί το Γιβραλτάρ στην Ισπανία μόλις εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Παράνομη εισβολή στα χωρικά ύδατα του βρετανικού Γιβραλτάρ από περιπολικό σκάφος Infanta Cristina του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού αυτό το απόγευμα», ανέφερε στο twitter η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, αναρτώντας παράλληλα ένα βίντεο που εμφάνιζε το σκάφος.

«Μια παράνομη εισβολή. Όχι. Επειδή για εμάς αυτό αποτελεί εκμετάλλευση των χωρικών μας υδάτων», τόνισε ένας εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Η Ισπανία δεν αναγνωρίζει άλλα δικαιώματα και καταστάσεις που ανήκουν στην Μεγάλη Βρετανία σε ό,τι αφορά τις χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών, που δεν περιλαμβάνονται στο Άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουτρέχτης», δήλωσε.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Μέι υποβάθμισε τα σχόλια του πρώην ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, που τόνισε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να είναι έτοιμη να εμπλακεί σε πόλεμο για να υπερασπιστεί τον θύλακα του Γιβραλτάρ.

Δείτε το βίντεο!

Σχετικές ειδήσεις