ΚΟΣΜΟΣ

Στη Χάγη η δίκη για τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων

Στη Χάγη η δίκη για τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων
Ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η δίκη για τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων με την Γερμανία να εκθέτει από το πρωί τις θέσεις ενώπιον...

Ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η δίκη για τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων με την Γερμανία να εκθέτει από το πρωί τις θέσεις ενώπιον του δικαστηρίου ζητώντας να σταματήσει τις αποζημιώσεις θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, την καταβολή των οποίων διατάσσουν ιταλικά αστικά δικαστήρια.


«Είμαστε εδώ για να πετύχουμε μια απόφαση εκ μέρους σας πάνω σ' ένα νομικό θέμα μεγάλης σημασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίας, η Σουζάνε Βάζουμ-Ράινερ, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη Χάγη. «Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμούν πως μόνο μια έγκυρη απόφαση εκ μέρους σας θα επιτρέψει να βγούμε από το αδιέξοδο», υπογράμμισε η Βάζουμ-Ράινερ.


Η Γερμανία, η οποία προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 στο κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, στα οποία καταθέτουν θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ναζί στην Ιταλία.


Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο. Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες αφορούν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί από το Σεπτέμβριο του 1943 ως το Μάιο του 1945, όταν δηλαδή η Ιταλία είχε καταληφθεί από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των συμμάχων.


Το 2008, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης (κεντρική Ιταλία).


Οι ακροαματικές συνεδριάσεις, στις οποίες μετέχουν η Ιταλία και η Ελλάδα, πρόκειται να συνεχιστούν έως την Παρασκευή.